Abrakadabra, uçtu cüzdan

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
18 Mayıs 2022 Çarşamba

Kâğıt paraları cüzdana ne şekilde yerleştirirsiniz? Kimisi eline geçeni rastgele cüzdanına koyar. Kimisi sırayla büyükten küçüğe, kimi de tam tersine küçükten büyüğe doğru dizer. Bazısı cüzdan iki gözlüyse, ön cebe elli-yirmi-on ve beşlikleri, arka cebe ise yüz ve iki yüzlükleri sıralar. Bazen de kişi banknotları ikiye katlayıp, varsa yan bir göze, yoksa iki cepten birine koyar. Nedeni ise, ‘bu para filana verilmek üzere ayrıldı, unutma’ anlamındadır.

Düzenlemeyi ne şekilde yaparsanız yapın, bu paraya verdiğiniz değerle değil, sadece insanın yapısı ile bağlantılıdır. Kimine göre düzen, diğerine göre takıntı, bir başkasına göre de alışkanlıktan ibarettir.

Cüzdan alırken çok seçiciyim. Derisi kaliteli, iç bölmeleri kullanışlı, kâğıt paralar için iki bölme, bozukluklar için körüklü cep, kredi kartları vs için yeterli sayıda çentik olup ebadı ise büyük olmamalı. Bu özelliklerin tümünü bir arada bulmak çok kolay değildir. Dolayısıyla cüzdan değiştirmeyi pek sevmem, hor kullanmamaya dikkat ederim. Mümkün mü, değil tabii…

***

“Mutfakta en çok hangi çekmece/dolabı açarsınız” dendiğinde, yanıtım ‘buzdolabı ve çöp kutusu’dur. Biri muhafaza, öteki ise yok etme amaçlıdır.

“Bir bayan, çantasında en çok ne kullanır?” diye sorulduğunda en doğru cevap elbette cüzdanıdır. Zira genelde alışverişe daha meyilli olurlar.

Ne var ki, son zamanlarda cüzdanım buzdolabı ve çöp kutusu örneğine benzedi. Parayı muhafaza edemediğim gibi, çöp haline gelmesini de engelleyemiyorum.

Sabah evden çıkarken, o gün gerekeceğini düşündüğüm miktarı özenle cüzdana yerleştiriyorum. Akşam döndüğümde, ‘kaliteli deri’ muhafazam neredeyse boş. Önceleri saf saf, ‘düşürdüm mü, farklı bir harcama mı yaptım?’ diye düşündüm. Tabii ki ne biri ne öbürü… Cüzdanımı ne kadar dikkatli kullansam da, içindekiler dikkat etmiyor.

Sonuç olarak cüzdanımı artık çoğunlukla sadece kimlik, kredi kartı ve eser miktarda para koymak için kullanıyorum. Nakit kısmı da çantamın fermuarlı cebinde bulunduruyorum. Nasılsa kısa sürede, ‘abrakadabra’ olup uçuyor.

***

Şimdilerde ‘2022 model’ cüzdanlar her yerde bulunuyor, fazla aramam gerekmiyor.

***

Bahardan yaza hızlı bir geçiş yaşıyoruz. Sabah ve akşam saatleri biraz serin olsa da balkonda oturmaya başladık. Hanımelilerin baygın kokusu havaya karışıyor. En azından çiçekler değer biliyor. Suladıkça büyüyor, çoğalıyorlar.

Sağlıkla kalın.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün