Euroleague´de play-off yarışı

Geçtiğimiz hafta sonu yerel kupa organizasyonları nedeniyle ara verilen Euroleague´de bu hafta 27. hafta maçları oynanacak. Normal sezonda son haftalara girilirken play-off yarışı da hız kazandı.

Derya CERASİ Köşe Yazısı
23 Şubat 2022 Çarşamba

Zirvedekiler

İspanyol ekipleri Barcelona ve Real Madrid ligin zirvesinde yer alıyor. Real Madrid uzun süredir elinde tuttuğu liderliği, üst üste aldığı Fenerbahçe Beko ve Barcelona mağlubiyetleri ile ezeli rakibi Barcelona’ya kaptırdı. En yakın rakiplerinden birer maç fazla oynamış olsalar da 20’şer galibiyete sahip bu iki takımın normal sezonu ilk iki sırada bitireceği yüksek ihtimal olarak görünüyor.

Ev Sahibi Avantajı Kapma Yarışı

Şu anda lig tablosunda üçüncü sırada yer alan Armani Milano, 17 galibiyete sahip. En yakın rakibine üç galibiyet fark atmış olan İtalyan temsilci, ligi ilk dört sıra içerisinde ve ev sahibi avantajına sahip olarak bitirmeye yakın.

Dördüncü sıra için ise daha altta yer alan takımların galibiyet sayısı birbirine oldukça yakın. Dördüncü sıradaki Olympiakos’un 14 galibiyeti varken, 12. sıradaki Maccabi Tel Aviv’in 11 galibiyeti mevcut. Hem ev sahibi avantajı hem de play-off için güzel bir yarış izleyeceğiz kalan haftalarda.

Fenerbahçe Beko

Fenerbahçe Beko lig tablosunda şu anda 12 galibiyetle sekizinci sırada bulunuyor. Son on Euroleague maçında tam dokuz kez kazanmayı başaran Sarı-Lacivertliler, tek mağlubiyetini Asvel deplasmanında aldı. Üstelik bu karşılaşmada yıldız oyuncuları Nando de Colo ve Jan Vesely’i sakatlığa kurban verdi. Fenerbahçe Beko bu iki yıldıza ek olarak Marial Shayok, Danilo Barthel gibi oyuncularının yokluğunda özellikle savunma anlamında seviye atladı. Takım halinde hareket ederek çok kritik karşılaşmalarda aldığı galibiyetlerle şimdilik play-off resminin içerisinde yer buldu. Koç Aleksander Djordjevic yarattığı bu düzen ile aslan payını almaya hak kazanıyor. Deplasmanda aldığı Milano ve son olarak kendi sahasında kazandığı Real Madrid mücadeleleri bu sürece damga vurdu. Milano karşısında Jehyve Floyd’u iki kez, Achille Polonaro’yı bir kez bomboş durumda bırakmayı başaran hücum setleri inanılmazdı. Savunma tarafında da her oyuncunun yaptığı yardımlar ve kaymalar, antrenmanlarda çalışmanın meyveleri... Marko Guduric ise son dönemde yakaladığı form ile hücumda takıma liderlik yaptı. Pierria Henry, Dyshawn Pierre, Devin Booker, Şehmus Hazer ve Jehyve Floyd gibi oyuncuların performansları da bu dönemde çok kritikti.

COVID-19 nedeniyle maçları ertelenen Fenerbahçe Beko, 27. haftaya giriliyor olmasına rağmen henüz sadece 22 mücadele oynadı. Kalan dönemde sakat oyuncuların da dönmesi ile bu formunun devam ettirirse play-off tablosunun içinde yer alacağı kesin gibi görünüyor. Anadolu Efes ve Barcelona deplasmanları ile CSKA Moskova ve Zenit gibi kritik ev maçları bu dönemde sıralama açısından belirleyici olacak. Nando de Colo, Jan Vesely ve Marial Shayok gibi oyuncuların bu düzene adapte olup olmayacakları ve nasıl katkı verecekleri cevabını bekleyeceğimiz sorular olarak önümüzde duruyor. Sezon başında çok eleştirilmesine rağmen son dönemdeki performansı ile takımı ayağa kaldıran oyunculardan olan Pierria Henry ise sakatlar listesine son eklenen oyuncu oldu. O’nun dönüşünün ne zaman ve nasıl olacağı da oldukça önemli.

Anadolu Efes

Geçen sezonun şampiyonu Anadolu Efes bu sezona çok iyi başlayamamıştı. Alınan beklenmedik yenilgilerle play-off resminin dışında kalan Lacivert-Beyazlılar, son yedi maçta dört mağlubiyet aldı. Özellikle deplasmanda alınan Zenit St.Petersburg yenilgisi sıralama açısından olumsuz bir tablo yarattı. Son maçta Olympiakos’a son topta kaybeden Ergin Ataman’ın takımı, kalan maçlarda bu resmi tersine çevirmeye çalışacak.

Geçtiğimiz hafta sonu müzesine götürdüğü Türkiye Kupası ile morallenen Anadolu Efes’te Shane Larkin, Vasilie Micic ve Krunoslav Simon’un performansları oldukça önemli. Bu kısa oyuncuların yüksek performansları Adrien Moermann, Chris Singleton, Tibor Pleiss gibi şutu olan ve Bryant Dunston gibi pota altında etkili oyuncuların daha müsait pozisyonlar bulmalarını sağlayacak. Shane Larkin’in Olympiakos karşısındaki bir an önce elinden topu çıkarmak istiyormuş gibi görüntüsü takımın akışkanlığını kötü etkiledi. Sanki şut atmak, potaya gitmek istemiyormuş gibi bir görüntü çizen Larkin, bir sakatlıktan mı yoksa psikolojik bir nedenden dolayı mı böyle bir performans gösterdi bilemiyorum ama O’nun katkısı çok önemli. Efes cephesinde kalan maçlardan Monaco deplasmanı ile evde oynanacak Milano, Real Madrid ve Bayern Münich mücadeleleri belirleyici olacak.

Sonuç

Normal sezonun sonunda şu anda yedinci sırada bulunan Unics Kazan’ın play-off tablosunun dışında kalacağını tahmin ediyorum. O boşluğu geriden gelen Anadolu Efes dolduracaktır. Şu anda dördüncü sırada bulunan Yunan ekibi Olympiakos’un ise daha alt basamaklarda sezonu bitireceğini düşünüyorum. Kalan maçlara baktığımız zaman Kırmızı-Beyazlılar’ın zorlu bir fikstürü var ve son maçlarda sezon başındaki formlardan uzak gözüküyorlar. Play-off heyecanını geçen sezon da olduğu gibi iki temsilcimizle yaşamak keyifli olacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün