TERUMA: Kutsallığı Doldurmak

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
2 Şubat 2022 Çarşamba

Teruma peraşası halktan Mişkan inşası için gerekli altın, gümüş, bakır gibi metallerle değerli kumaşların bağışlanması için çaba gösterilmesi emri ile başlar. Teruma dediğimiz bağış sözcüğü İbranicede ‘amutar’ dediğimiz kullanımı mümkün ifadesi ile aynı harflerden müteşekkildir. Tanrı bizlerden barış yaparken bu bağışın temiz bir şekilde kazanılmış olması gerektiğini hatırlatmaktadır.

Hayırsever bağışlar için, ‘mutar’ yani uygun olmayan sayısız durum sayabilmek mümkündür. Bu bağış sadece Mişkan gibi Tanrı adına yapılan ilk tapınak söz konusu olduğunda şarta tabi değildir. Günümüzde Mişkan olmadığı için sinagoglara, hayır kurumlarına ve benzerlerine yapılan bağışın da mutar yani kullanılması uygun bir şekilde kazanılmış olması gerekir. Sözgelimi bir kişi dürüst olmayan yollarla, insanları aldatarak veya dolandırarak para kazanırsa, parası temiz değildir. Yaptığı hiçbir bağış meşru bir ‘Teruma’ olmayacaktır.

Peraşamızda Tanrı, bir Menora inşa etme emrini verir. Menora ‘zaav taor/saf altından’ yapılmalıdır. Bu ifade bağışlanacak paranın karakterini de bizlere öğretir. Günahla lekelenmemiş para kazanmak, ulaşılması çok zor bir hedeftir. Kuralları çiğneyerek ve gerçeği esneterek para kazanmak daha kolaydır. Yahudi inancının bir parçası, Tanrı’nın bizimle ilgileneceğine ve O’nun kanunlarına uyduğumuzda ihtiyaçlarımızı karşılayacağına kesin olarak inanmaktır. Bu nedenle, yasak yöntemlerle para kazanma cazibesine asla kapılmamalıyız.  Ancak o zaman bir ‘Mişkan’ inşa edip kutsallığı ve Tanrı’nın varlığıyla doldurabiliriz.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün