BEŞALAH - Önlem almayı bilmek

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
12 Ocak 2022 Çarşamba

Beşalah peraşasının en bilinen bölümü Kızıldeniz’in yırtılmasıyla Bene Yisrael’in Mısırlılardan kurtuluşunu işlemektedir. Tanrı duruma müdahale ederek suların yırtılmasını sağlamış ve Bene Yisrael mucizevi bir kurtuluş yaşamıştır.

David Ameleh bu mucizeyi anlattığı Teilim bölümünde “Ayam raa vayanos / Deniz gördü ve kaçtı” ifadesi yer alır. Burada Midraş’ın verdiği bilgi ışığında denizin görüp kaçtığı şeyin Yosef Atsadik’in tabutu olduğunu görüyoruz. Moşe Rabenu Mısır çıkışında Yosef’in vasiyeti gereğince kemiklerini Erets Yisrael’de defnetmek üzere alır. Kızıldeniz öncelikle yırtılmayı reddeder. Ancak Yosef’in tabutu geldiğinde direnemez ve emri yerine getirir. Çünkü Yosef Potifar’ın eşi ile ilişkiye girmeyerek doğaya karşı gelmiş, deniz de doğaya aykırı davranarak yırtılma emrini yerine getirmiştir.  

Rabi Hayim Shmuelevitz klasik konuşmalarından birinde bu kaçışın verdiği önemli bir dersi anlatır. Günahın bulunduğu yerden kaçmak oraya bulaşmamak için önemlidir. Yosef buna bulaşmamak için ‘kaçmayı’ tercih etmiş sonunda hapse düşme pahasına yanlışı yapmamıştır. Yosef’in yapmış olduğu bu davranış sayesinde bütün toplum mucizevi bir kurtuluş yaşayabilmiştir.

Gemara Masehet Bava Batra 57’de, “Eğer bir kişi farklı bir rota olmasına rağmen uygunsuz manzaraları olan bir yerde yürüyorsa, yürürken gözlerini kapatsa dahi kişi günahkâr kabul edilir” ifadesi yer almaktadır. Kişi burada günah işlememiştir. Hatta bundan uzak durmak için gözlerini kapatmıştır. Yine de, gereksiz yere bu rotayı seçtiği için bir günahkâr olarak kabul edilir. Çünkü o günaha düşmemek için en emin yollardan biri o günahın bulunabileceği rotalardan kaçmaktır.

Bizler günlük hayatımızı yaşarken her zaman benzer durumlarla karşı karşıya kalırız. Karşılaştığımız en önemli sınavlardan biri gündelik yaşamımızda Tora ve mitsvalara olması gerektiği gibi uymakla ilgilidir. Bu sınavlarla karşı karşıya kalmamak için yeterince akıllı davranmalı ve bizleri sınavlarla karşı karşıya bırakacak durumlardan uzak kalmak gerekir.

Küçük çocuklarıyla yolda yürüyen anne babalar, çocuklarına kaldırımın kenarından uzak durmalarını söyler. Hiçbir araba kaldırımın hemen yanında yürüyen birine çarpmasa da yine de, ekstra bir önlem olarak, insanlar genellikle en azından kaldırımın kenarından birkaç santim uzaklaşırlar. Manevi güvenlik söz konusu olduğunda da durum bizim için geçerli olmalıdır. Günah içine kaymanın çok kolay olabileceği yerlerde kendimizi ‘kenarda’ yürümekten alıkoymak çok önemlidir.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün