Yahudi hastalıkları için aşı ve tedaviler

Riva HAYİM Köşe Yazısı
8 Aralık 2021 Çarşamba

“Birileri rica etsem sinagogda yanımda oturan gürültücü adam için tedavi bulabilir mi?”

COVID-19 ile mücadelede aşının bunması ve uygulanması ile hepimiz biraz da olsun nefes aldık. Aish mizah yazarlarından ve ünlü stand-up’çı David Kilimnick, bu konuyu esprili bir dilde ele almış ve şöyle serzenişte bulunuyor:

“Aşı ile eski hayatlarımıza bir nebze de olsa geri dönebildik. Bence bu değerli insanlardan diğer Yahudi rahatsızlıkların çözümünde de yardım alabiliriz. Mesela erken yaşlarda başlayan kellik için çözüm bulan var mı?

Yok!

Evet saç ektirmek ve peruk gündemde ama benim gibi kipanın kelini kapattığını düşünenler için çözüm hala yok. Bilim insanları da bir zahmet bu işe bir el atmalı.

Bakın bu sadece bir örnek.

Ben, bu ve bunun gibi Yahudi rahatsızlıklarının çözümü için Yahudi bilim insanlarından destek alabileceğimizi düşünüyorum.

Bunlar nasıl rahatsızlıklar mı? Mesela…

HAVRADA YANIMA GÜRÜLTÜCÜ ADAM OTURDU

Sorun: Düşünemiyorum. Okuduğum duanın sözlerini zaten anlamıyorum. Mesela dua ediyorum ve bu yıl vergilerimi nasıl ödeyeceğimi düşünüyorum. Çocukların okul taksiti? Yarın ödemem gerekebilir. Mesele şu ki, yanımda bu gürültücü adam varken, dua ederken nelere ihtiyacım olduğunu düşünemiyorum.

Çözüm: Sinagogda daha fazla sosyal mesafe uygulaması. COVID sayesinde mesafeler biraz açıldı ve artık dip dibe oturmuyoruz ama hala gürültülüler. Yani bu gürültülü adamlardan kaçmanın tek yolu kafayı tallit ile örtmek, bilmem anlatabildim mi?

MASADA SESLİ ÇİĞNEMEK

Sorun: Bu mevzu özellikle şabat sofralarında otururken iyice normalleşti. Hayır, bu normal değil, bakın bu kesinlikle bir rahatsızlık.

Çözüm: Ağız kapatıcı mekanizma. Bu işe yaramazsa, sesli yiyene uzun süre etkili bir sakinleştirici de ikram edilebilir. 

HAVRADAKİ ADAM ÇOK HAPŞIRIYOR

Sorun: Hala yanımda duruyor. Bana kesin COVID bulaştırdı.

Çözüm: Ona bir mendil ver. Aşıları var mı, antikoru kaç çıktı bilmiyoruz, oradan kak, gürültücü adam ya da sesli çiğneyen adamın yanına otur.

MİSAFİRLERİMİ ZORLA YEDİRİYORUM

Sorun: Ne zaman yemek yapsam insanların daha fazla yemesini istiyorum. Kendime engel olamıyorum. Yemekleri tabaklarına damperle tepeleme dökmem lazım. Bunun kalıtsal olduğuna inanıyorum. Bu hastalık nesillerdir var ve ayrıca kilomun nedeni bu olabilir.

Çözüm: Daha küçük tabak. Bu şekilde, arkadaşımın annesi bana daha fazla isteyip istemediğimi sormadan tabağıma patates püresi koyduğunda, bunu üç kez yapması gerekecek; sadece bir kez değil.

ŞABAT KİLİDİ OLMAYAN OTELLER SORUNU

Sorun: Şabat’ta kartlı, dokunmatik kapılara dokunamıyorum. Eski usul anahtar uygulaması ise otellerde pek kalmadı. E mecbur Şabat’ta otel odamdan çıkarken kapıyı aralık bırakmam gerek, kapı kapanırsa da bir daha içeri giremem. "Rahatsız Etmeyin" uyarısını asıp, çaktırmadan açık bıraktığım kapımı kamufle etmenin yollarını bulmam gerekiyor. Evet, kapıya yarı asmak saçma ama hırsız odama girecekse, en azından beni rahatsız etmemesini gerektiğini bilerek girer.

Çözüm: Odadaki eşyalarını almalarına izin ver. Kendine karşı dürüst ol, gerçekten odada değerli bir şeyin var mı? Kimse eski spor ayakkabılarını istemiyor.

SÜREKLİ ENDİŞELENİYORUM

Sorun: Endişelenecek yeterince şeyim yok. Ekstra bir şey bulup, onun için de endişelenmeliyim.

Çözüm: İsrail haberlere tekrar çıkana kadar bekle.

PARTİLERDEN AYRILAMIYORUM

Sorun: Gittiğim herhangi bir Yahudi kutlamasından erken ayrılamıyorum. Oturuyorum, insanlarla konuşuyorum, yemek yiyorum ama bir türlü masadan kalkamıyorum. Partilerde uzun kalmak bir Yahudi hastalığıdır. Güvenlik olmasaydı, bir düğünden asla ayrılmazdım.

Çözüm: Tedavim yüksek sesle çiğneyen adamı yanıma oturtmak olmalı. Sürekli hapşıran adam da benim masamdaysa, bu iki kat daha etkili olur.

Bence parti işine girişmeden önce davetlilerin uzun kalma sebeplerini incelenmeli ve davetliler rahat edemeyecekleri masalara oturtulmalı. Tercihen akrabaların yanlarına.

Düğünlerde insanları aileleriyle oturtulmamalarının bir nedeni var.

SÜREKLİ ŞİKÂYET EDİYORUM

Sorun: Endişelenecek bir şeyiniz olmadığında şikâyet etmek zor. Bugün bir an şikâyet etmediğimi fark ettim ve bir şekilde bunda bir terslik olduğunu hissediyorum.

Çözüm: İsrail haberlere çıkana kadar bekle.

KİMSENİN SEVMEDİĞİ HANUKA HEDİYELERİ

Sorun: Çoraplarımın bileklerime sarkıp, düşmemesi hoşuma gitmesine rağmen bugüne kadar hiç kimse bana düşmeyen, düzgün bir çift çorap örüp vermedi.

Çözüm: Bana para ver. Herkes “Önemli olan düşünmek” der. Biraz daha düşünürsen parayı istediğimi anlayacaksın. Belki bazı parlak bilimsel beyinlerin bunu düşünmesini sağlayabilir ve insanların çorap örmeyi bırakmasını sağlayabiliriz.

Evet…

Bilim adamları benden daha iyi çözümler bulabilir mi? Muhtemelen hayır. Ama en azından denemeliler. Sinagogda sürekli sandalyemi tekmeleyen şu arkamdaki adama çözüm bulsunlar ona da razıyım.

Teşekkürler.”

 

(*)Vaccines for Jewish Ailments , Dec 6, 2020  | David Kilimnick yazısının çevirisidir.

https://www.aish.com/j/fs/Vaccines-for-Jewish-Ailments.html

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün