VAYİŞLAH: Anneler ve manevi gelişim

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
17 Kasım 2021 Çarşamba

Vayişlah peraşasının başlangıcında Yaakov’un Esav’la karşılaşmasından önce büyük bir korkuyla hareket ettiğini ve üç şekilde Esav’la olan karşılaşmasına hazırlandığını okuyoruz. Esav’a onu yatıştıracak hediyeler göndermek, kampını savaş için hazırlamak ve elbette Tanrı’ya dua etmek.

Birçok açıklamada Yaakov’un neden korktuğunu anlayabilmek zordur. Yaakov, Bet El adlı yerde iken Tanrı onu koruyacağını açıkça ifade etmiştir. Eğer Tanrı ona açık bir koruma sözü verdiyse Yaakov’un korkusunun kaynağı ne olabilir sorusu oldukça ilginçtir.

Bu soruya verilen yanıtlardan biri Yaakov’un korkusunun fiziksel güvenlik kaynaklı olmadığıdır. Yaakov çocuklarının ve ailesinin manevi anlamda zarar görmesinden korkmaktadır.

Yaakov kamplarını böldüğünde ilk kamp için “El amahane aahat / İlk kampa” ifadesinde dişil bir sıfat kullanır. Kalan kamp ifadesinde ise Yaakov “Amahane anişar/ Kalan kamp” derken eril bir ifadeye yer verir. Yaakov burada ‘mahane’ sözcüğünü kullanırken ilk kampta bulunan eşlerine yani çocuklarının annelerine atıfta bulunmaktadır. O kampın Esav’ın eline geçmesi ikinci kamptaki çocukların ‘nişar / kalan’ durumuna düşmeleri anlamına gelecektir. Bu da çocuklarının kayıp ve yönsüz kalması demektir. Yaakov, bir çocuğun eğitiminin özellikle geleneksel kültürel eğitiminin herkesten önce anneler tarafından verildiğinin farkındadır. Anne, çocuklara rehberlik eden, yönlendiren ve ilham veren ve onların içinde Tanrı farkındalığını aşılayan kişidir. Yaakov’un korkusu annelerin Esav tarafından ele geçirilmesi durumunda manevi gelişim konusunda çocuklarının karşı karşıya oldukları durumdur.

Teilim kitabının 116. Mizmor’unda David Ameleh gururla “Ani avdeha ben amateha/ Ben kulun hizmetkârının oğlu” ifadesine yer verir. David, Tanrı’ya bağlılığının, itaatinin nedenini annesinin Tanrı yolunda yürümesine bağlar. David’in babası olan Yişay hiç günah işlemeyen dört kişiden biridir. Buna rağmen Tanrı’ya olan bağlılığının kaynağını David annesi olarak verir.

Elbette babalar da çocukların eğitiminde ve gelişiminde hayati bir rol oynasa da, birincil rolü anneler oynamaktadır. Kendisini ve hayatını Tora’nın değerlerine sadık bir şekilde adayan anne, ailesine ve topluma gurur kaynağı olan, Tanrı’nın yolunda ilerleyen çocuklarını ilk yetiştiren kişi olacaktır. Bu da annelerimizin toplumun geleceği için büyük önemini ortaya koymaktadır.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün