Fenerbahçe´nin büyüklüğü

Rıfat KARAKÖY Köşe Yazısı
3 Kasım 2021 Çarşamba

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesi takımların seyirci sayılarını açıkladı. Açıklanan veriler takımların iç sahada yaptıkları maçların sayısını ve maçları ne kadar taraftar önünde oynadıklarını gösteriyor. Bu rakamlara göre evinde beş maç oynayan Fenerbahçe şimdiye kadar 17.200 ortalama seyirci sayısıyla, geçen sezonun şampiyonu Beşiktaş’ın önünde lider durumda. Beşiktaş evinde altı maç oynamasına ve bu maçlardan biri Galatasaray derbisi olmasına rağmen 12.900 ortalama seyirci kapasitesinde kalmış…

Geçen sezonun forma rakamlarına bakıyorum; Fenerbahçe yaklaşık 170 bin forma satmış, Galatasaray 150 bin, Beşiktaş ise 61 bin. Burada da Fenerbahçe’yi lider görüyoruz..

2020 sosyal medya etkileşim rakamlarına baktığımızda Abda Analytics’in raporuna göre Fenerbahçe 4,2 milyon etkileşim ile en yakın rakibi Galatasaray’a yaklaşık 1 milyon fark atmış durumda.

Token çıkartıyor yönetim, ilk işlem gününde gördüğü ilgi sayesinde yüzde 400 artış gösteriyor  Fenerbahçe Token’ları. Kulübün kasasına kısacık bir zamanda 435 milyon TL giriş oluyor. İki farklı tipte çıkartılan yaklaşık 20 milyon token 1,5 saat gibi kısa bir sürede satın alınıyor. Bu kadar kısa sürede bu kadar satış, kulüp tokenları için bir rekor niteliği taşıyor.

Bütün bu rakamlar yedi yıldır futbolda şampiyonluk görmeyen bir camianın taraftarları tarafından yapılıyor. Kulübe ilgi, alaka, sevgi; başarısızlık olsa da bitmiyor, tersine artıyor. Fenerbahçe'nin sadece bir spor kulübü olmadığı da ortaya çıkıyor. Bu rakamlardan sonra ister istemez İslam Çupi'nin kaleme aldığı şu satırlar geliyor akla:

"Türkiye'de‚ Fenerbahçe Cumhuriyeti sağlıklı, başarılı ve ilkse bu ülkede her şey mutlu ve huzurludur. Esnafın yüzü güler‚ parakendeci ve toptancıların tezgahında mal kalmaz. Tiyatrolar‚ sinemalar‚ sazlar‚ barlar meyhaneler fuldur. Stadlar Türkiye'nin her vilayetinde lebaleptir. Fenerbahçe gittiği her kente kendiyle birlikte büyük bereketini götürür.

Fenerbahçe Cumhuriyeti ortalıkta yoksa‚ Türkiye yoktur‚ futbol yoktur‚ bolluk yoktur‚ insanlar yoktur‚ canlılar güç nefes alır ve bu ülke kısa süre sonra yaşayan yer olmaktan çıkıp‚ mezarlık olur. Fenerbahçe büyüklüğü ne şampiyonluk büyüklüğü‚ ne kupa büyüklüğüdür.

Onun büyüklüğü başka bir büyüklüktür işte‚ adı konamaz.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün