NİTSAVİM - Ulu günlere girerken

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
1 Eylül 2021 Çarşamba

Gemara Masehet Şabat 31/A’da büyük bilge ve zamanın lideri İllel hakkında anlatılan bir hikâye vardır. Bu hikâyeye göre iki kişi İllel’i öfkelendirmek için kendi aralarında büyük bir miktara bahse girerler. Olağanüstü sabrıyla tanınan İllel’i öfkelendirmek için bu iki adam arasında kıyasıya bir bahis oluşur.

Onlardan biri oldukça sıkışık bir zaman olan cuma akşamı, İllel Şabat’a hazırlık için banyosunu alırken kapısını oldukça edepsiz bir şekilde çalar. Banyosunu kesip kapıya gelen İllel adamın saçma sapan sorularıyla karşılaşır. İllel sakince adama “Güzel bir soru sordun” der ve yanıtını verir. İllel banyosuna döner dönmez adam bir kez daha kapıyı çalar ve yine saçmalar. İllel bu soruyu da ‘güzel soru’ olarak nitelendirir. Adam bununla da tatmin olmaz ve üçüncü kez İllel’in banyosunu yarıda kestirerek yine anlamsız bir soru sorar. Bilge yine sabırla soruyu yanıtlar.  

Bu öykü ilk bakışta İllel’in sınırsız sabrını, tevazuunu, garip sorulara yanlış zamanda gelen ziyaretçiler tarafından sorulsa bile sakin ve saygıyla nasıl cevaplar verdiğini gösterir. Bu öykü Yamim Noraim’i karşılamaya hazırlanan bizler için önemli bir ders niteliğindedir. Bizlerin bu süreç içinde nasıl davranışlar benimsememiz gerektiğini ve bunların sadece bu günlerde değil yaşamımız boyunca bizim için ilke olması gerektiğini öğretmesi açısından çok önemlidir.

Gemara’nın bizlere ‘Erev Şabat’ olarak belirttiği zaman birçok Rabi’nin görüşüne göre aslında Kipur akşamıdır. Kipur da Şabat Şabaton olarak adlandırılır ve öncesi bir Şabat akşamı kadar anlamlıdır. İllel bu süre zarfında sadece ‘banyo yapmak’ ile meşgul değildir. O aynı zamanda hepimizi meşgul eden maddi öğelerden kendini temizleme, arındırma ve saflık sürecine girme yolundadır. Bu kadar derin düşüncelere dalmış olan bilgenin adamın sorduğu bu soruları yanıtlaması bile dikkat çekicidir.

Yamim Noraim öncesinde Kipur’dan önce kendimizi saflaştıracağımız zamanın çok yakınındayız. Yaşamımızı gözden geçirirken, onu değerlendirirken hangi amaç için yaşadığımızı, önceliklerimizi doğru belirleyip belirlemediğimizi saptamak ve bilebilmek için Tora öğrenimine ara vermeden güçlendirmek gerekir. 
Yamim Noraim’in hemen öncesinde gerçek hedeflerimizin ne olduğunu belirlemek ve bunlara ulaşmak için neler yapacağımızı düşünmek için doğru zamanda olduğumuzu unutmayalım.
Tizku leşanim rabot. Ktiva ugmar hatima tova.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün