Play-off için son viraj

Euroleague´de normal sezonun tamamlanmasına sadece bir hafta kaldı. Play-off´a kalmak için yarışan takımlar artık son virajda.

Derya CERASİ Köşe Yazısı
7 Nisan 2021 Çarşamba

Play-off’u garantileyen takımlar

Lider Barcelona, Rus ekibi CSKA Moskova, temsilcilerimizden Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko, İtalyan devi Olimpia Milano ve son olarak Alman Bayern Münih play-off’u garantileyen ekipler oldu. Bu takımlar sıralamalarına göre play-off’taki rakiplerinin belirlenmesini bekliyor. Kalan iki sıra için yarış Real Madrid, Zenit, Valencia ve Baskonia arasında devam ediyor.

Barcelona son maçında Fenerbahçe Beko’yu deplasmanda mağlup ederek normal sezonu lider bitirmeyi garantiledi. İkinci sıradaki CSKA Moskova ile iki galibiyet fark olmasına rağmen, rakibini iki maçta da devirmeyi başaran İspanyol temsilcisi liderliği cebine koydu. Son olarak Pau Gasol’ü transfer eden Katalan ekibi, yıldız oyuncuya süre vermeye bu hafta başlayabilir.

Rus temsilcisi CSKA Moskova ise son dönemde saha dışı sorunlarla mücadele etse de, son dört maçını kazanmayı başardı. Kadro dışı kalan Mike James’in yokluğuna rağmen, başarılı sonuçlar alan Dimitris Itoudis yönetimindeki ekip iki maç daha oynayacak. Koronavirüs nedeniyle ertelenen maçta Panathinaikos’u ağırlayacak CSKA, diğer maçında ise Asvel’i konuk edecek. Üçüncü sıradaki Anadolu Efes’e karşı ikili averaj üstünlüğü de bulunan Moskova ekibinin sezonu ikinci sırada tamamlaması çok büyük ihtimal olarak görünüyor.

Temsilcimiz Anadolu Efes de son dönemde gösterdiği çıkış ile üçüncü sıraya kadar tırmandı. Geçtiğimiz hafta iki zorlu deplasmandan iki galibiyet çıkararak müthiş bir avantaj yakalayan Ergin Ataman’ın takımı, önce Real Madrid’i sonra da uzatma sonunda Baskonia’yı mağlup etti. Son 12 maçta 11 galibiyet alan Lacivert-Beyazlılar play-off serisinde saha avantajına sahip olmayı garantiledi.

Dördüncü sıra için kıyasıya mücadele

Play-off’u garantileyen diğer üç takım arasında dördüncü sıra ve saha avantajı için kıyasıya bir mücadele var. Olimpia Milano, Fenerbahçe Beko ve Bayern Münih 20 galibiyete sahipler. İtalyan temsilcisi Milano son dört maçında üç mağlubiyet alarak sıralamada geriye düştü. Son maçta Anadolu Efes deplasmanında verecekleri reaksiyon kaderlerini belirleyecek. Sezonun ikinci bölümünde çok iyi bir performans gösteren Fenerbahçe Beko ise son 18 maçında 15 galibiyet alarak dördüncü sıraya kadar tırmandı. Ancak geçen hafta sahasında ağırladığı Barcelona’ya mağlup olarak Milano ve Bayern Münih karşısında ele geçirdiği bir galibiyetlik avantajı kaybetmiş oldu. Bu maçta alınan mağlubiyetten çok takımın en önemli parçası Jan Vesely’nin geçirdiği sakatlık soru işaretlerine neden oldu. Çek uzunun bu hafta oynanacak Real Madrid karşısındaki normal sezonun son maçını kaçıracağı, en az iki hafta sahalardan uzak kalacağı ve iki hafta sonra durumuna tekrar bakılacağı açıklandı. Ayrıca, bir diğer yıldız oyuncu Nando De Colo da bu maçta sakatlık geçirdi ve Real Madrid maçı öncesinde durumunun tekrar değerlendirileceği belirtildi. Eksiklere rağmen Sarı-Lacivertliler bu maçı kazanarak, diğer maçların sonuçlarına göre dördüncü sırada sezonu bitirmeyi ve saha avantajını ele geçirmeyi hedefleyecek. Alman ekibi Bayern Münih ise geçen hafta kendi sahasında Fenerbahçe Beko’ya mağlup olarak önemli bir avantaj kaybetti. Ancak Zalgiris Kaunas’ı son saniyede geçmeyi başararak saha avantajı umudunu sürdürdü. Son maçta Barcelona deplasmanına çıkacak Andrea Trinchieri’nin ekibini zorlu bir mücadele bekliyor.

Diğer iki takım kim olacak?

Play-off için kalan son iki sırayı elde etmek amacıyla takımların mücadelesi sürüyor. Real Madrid, Zenit, Valencia ve Baskonia nefes nefese bir mücadeleye giriştiler. Bu sezon sakatlıklarla boğuşan Real Madrid son beş maçta üç mağlubiyet alarak sıralamada geri düştü. Son maçta Fenerbahçe Beko deplasmanına çıkacak İspanyol ekibi diğer rakiplerine göre bir galibiyet önde. Bir diğer Rus ekibi Zenit ise sezon başında müthiş bir performans ortaya koymuştu ancak son 12 maçta sadece dört mağlubiyet alabildiler ve play-off’un son sırasına düştüler. Koronavirüs nedeniyle ertelenen bir maçı olan ve bu sebeple rakiplerinden bir maç fazla oynayacak olan Zenit bu avantajı kullanarak play-off içerisinde yer almak isteyecek. 18 galibiyete sahip Baskonia da son dönemde müthiş bir form yakaladı. Son 11 maçta dokuz galibiyet alan Baskonia, son maçta Anadolu Efes’e uzatmada mağlup olarak, kendi evinde kaybettiği bu maçla fırsat tepti. Bir diğer İspanyol ekibi Valencia da yine 18 galibiyette. Son beş maçta dört galibiyet alan ve Fenerbahçe Beko ile Bayern Münih gibi kritik maçlar kazanan Valencia, geçen hafta Olympiakos’a kaybederek şaşırttı. Direk rakip olan Baskonia ve Valencia son hafta karşı karşıya gelecek ve kaderlerini kendileri çizecek.

Geçen sezonki formunu yakalayan Anadolu Efes ve sezonun ikinci yarısında müthiş galibiyetler alan Fenerbahçe Beko’nun play-off’ta birbiriyle eşleşme ihtimali de bulunuyor. Son hafta maçlarında alınan skorlara göre play-off resmi netleşecek. 20 Nisan’da başlayacak ve 5 Mayıs’ta sonlanacak play-off maçlarının müthiş bir mücadeleye ve heyecana sahne olacağını şimdiden söylemek zor değil. İki takımımızın da Final-Four biletini almasını umuyorum.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün