Atlarda ruam, otobüste korona…

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
7 Nisan 2021 Çarşamba

Bir Pesah Bayramını daha, gelecek sene sağlıkla bütün ailenin Seder sofrasında bir arada olabilme dileğiyle geride bıraktık.

Bırakmasına bıraktık ama ülke meselelerini neredeyse ikinci plana ittiğimiz şu dönemde bilinçli kişiler hâlâ can derdinde.

Bilgi kirliliği araya girse de mutasyona uğramış üçüncü dalganın tam ortasında bulunduğumuz gerçeğini yadsıyamayız. Vakalar giderek çoğalıyor ve bulaşıcılık hızı tırmanıyor. Maalesef PCR testleri birinci ve ikinci kez negatif sonuç verirken, üçüncüsünde pozitif çıkabiliyor. Varyantlar da bu arada ortalıkta dolaşıyor.

↔↔↔

Sonuçta bunlar çoğumuzun aşina olduğu veriler… Ancak göz göre göre lakayt davrananlar yüzünden aldığımız fazladan riskler insanı üzüyor.

Hafta sonu sokağa çıkma yasağı süresince marketlerin, bakkalların ve pastanelerin açık olmasını kabullenemiyorum. Pencereden baktığınızda yollar tıklım tıklım, arabalar vızır vızır. Naylon poşetini eline alan, alışveriş bahanesiyle kendini sokağa atıyor. Ekonomi, söz konusu mekânların cumartesi/pazar açık kalmasıyla düzelmeyeceğine göre, virüsler de devr-i daim yaparak kapımıza dayanmasınlar.

↔↔↔

Başta Çin, Danimarka ve Kanada olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde bilim insanları COVID-19’la kan grupları arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardı. Araştırmalara göre, virüse karşı daha dayanıklı olan kan grubu ‘0’; en savunmasız olan ise ‘A’ grubu. Önceden var olan hastalık gibi durumlar da risk faktörünü ayrıca arttırıyor. Gruplar arası farklılık en çok pıhtılaşmadan kaynaklanıyor. Hazır bu sevimsiz konuda yoğunlaşmışken, ‘B’ grubu solunumdan en çok entübe edilirken, en fazla ölüm riski olanlar ise ‘AB’ler… Belki bu veriler, ‘sınır tanımayanlar’ için bir uyanış olur.

Yıllar önce, hava kirliliği halk sağlığını etkilediğinde, Ankara’da bir uygulama başlatılmıştı. Bir gün tek sayı plakalı arabalara, ertesi gün çift sayı plakalı arabalara trafiğe çıkış izni verilmişti. Konuya farklı yöntemler de eklenince başarılı bir sonuca ulaşılmıştı.

Acaba diyorum, şehirlerimizde sokağa çıkmak için kan gruplarına göre bir düzenleme getirilse, nasıl olur? Bir gün ‘A’lar, ertesi gün ‘0’lar vs…

Bunların arasında ‘negatif’ olanlar ise ‘home office’ niyetine evde kalıp, sadece pazar günleri dışarı çıksınlar. Malum, kan grupları kişilik özellikleri de yansıtıyor. Dolayısıyla ‘negatif’lerin pencereyi açıp hava almaları yeterli…

↔↔↔

Ortamdan ötürü bu yaz Ada’ya daha erken gitmek isteyenlerin sayısı her gün artıyor. Yazlıkçıların gelmesiyle, yegâne ulaşım aracı olan otobüslere talep de doğal olarak çoğalıyor. Geçen sene yaşanan düzensizliğe bir çözüm getirileceğini umuyorum.

At arabaları dönemindeki kâhya misali, otobüs yolcuları ve özellikle turistlere yardımcı olacak bir ya da iki görevlinin bulunması, karışıklığı önleyecektir. Turistlerin otobüs/taksiye binmek için ne yapmaları gerektiğini bilmemeleri, iskeleye geri yollanıp kart alıp geri gelmeleri ciddi bir kargaşa ve kalabalık oluşturuyordu. Gerçi ortada bir sistem oluşması için başvurulacak, çözüm getirecek bir merci de yok.

Fısıltı gazetesi göreve başladı bile.

Otobüslerde mesafe kuralına dikkat edilmediği, özellikle hafta sonlarında dışarıdan gelenlerin neredeyse yapışık bekledikleri bir ortamda COVID’i de arkadaş olarak beraberlerinde getirdikleri söylentiler arasında.

Yağmurdan kaçarken doluya tutulmayalım…

Sağlıkla kalın.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün