Bir öykü - Bir ders TSAV – ŞABAT AGADOL

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
24 Mart 2021 Çarşamba

Nisan ayında Şabat Agadol dediğimiz çok önemli bir gündeyiz. Bu akşam Pesah Bayramını idrak etmeye başlayacağız. Çok güzel gülümseten bir öyküyü paylaşarak Pesah Bayramına iyiliğin anlamına varır bir şekilde girmek isteriz. Talmud “Erdemlerin en yükseği iyilik yapmaktır” demektedir. Bu yazımızda sizinle Chava Weiss tarafından derlenen bir öyküyü paylaşmak istiyoruz. 

İsrail Savunma Kuvvetleri, askeri mükemmelliğini korumak için her zaman en son teknolojik gelişmeleri takip etmesiyle dikkat çekmiştir.
Ancak birçok askeri üste önemli bir teknolojik makinenin bulunmadığını birçok kişi bilmez: Bunlar çamaşır makineleridir. İsrail ordusunun genç üyeleri, sabırsızlıkla beklenen hafta sonu izninden önce toprağa bulanmış üniformalarını toplar, kirli çamaşırlarını da çantalarına yerleştirip eve getirirler.

Dünya birçok açıdan değişmiş olsa da çoğu zaman çamaşırları yıkamak yine annelere düşer.

Her cuma günü, İsrail’in ana caddeleri ve oto yolları, eve dönmek için araç arayan, ellerinde kocaman çantalar bulunan asker erkek ve kızlarla dolar.

Birçok ana kavşakta otobüs yollarında askerlerin otostop yaptıkları görülür. Bir cuma öğleni, askerlerden biri eve dönmek için araç bulabilecek kadar şanslı ama kirli çamaşır çantasını bindiği arabanın bagajında unutacak kadar şansızdı.
Neyse ki ertesi gün Şabat çıkışında çantadaki etiketten askerin ismini ve telefon numarasını öğrenen sürücüden telefon gelir.
Araba sürücüsü, askerle, otostop yaptığı köşede buluşmayı önerir.  Planladıkları gibi buluşurler ve genç asker çantasını getirdiği için adama çok teşekkür ederek ayrılır. Genç karmaşık duygular içindedir.   
Çantasını geri alabildiği için rahatlamış olsa da üssüne yine o kirli eşyalarla gideceği için sıkıntı duymuyor da değildir.

Üsse geri dönünce asker çantasını o korkunç manzarayla tekrar karşılaşmayı göze alarak açar.
Ama onun yerine, çantanın içinde tertemiz, ütülenmiş, mis kokulu üniforması, iç çamaşırları ve çorapları görünce şaşkınlıktan dona kalır.  Bunların yanında bir kap kurabiyeye iliştirilmiş bir de not bulur. İmzalanmamış bu not birinin annesinden gelmişti ve üniformaları kendi oğlununkilerle birlikte yıkadığını söylüyordu. “Umarım kurabiyeler hoşuna gider” diyordu not. Kendine iyi bak ve dikkatli ol…”

Hepimize HAG KAŞER VESAMEAH.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün