Şimdi okulumuza tam destek zamanı

Mois GABAY Köşe Yazısı
2 Eylül 2020 Çarşamba

Bilmem fark ettiniz mi? Ulus Özel Musevi Okullarında yaz başından beri geçmiş yıllardan da daha yoğun bir şekilde hummalı bir çalışma var. Önce okulumuzun fiziksel şartlarını yeni normale göre düzenleyen okul yönetimi, temmuz ayından itibaren de öğretim kadrosunun yeni eğitim öğretim yılındaki farklı senaryolara eksiksiz hazırlanabilmesi için aralıksız çalışıyor. Haftada bir gününü okulda geçiren bir kardeşiniz olarak, odadan odaya, toplantıdan hazırlıklara koşturan değerli müdürlerimizin ve öğretmenlerimizin temposunu izlemekten ben yoruldum. Bunlara ek olarak, konusunda uzman eğitmenlerden düzenli alınan eğitimlerle öğretmenlerimiz online eğitimi öğrencilerimize en etkili şekilde verebilmek için tüm imkanlarını seferber etmiş durumdalar. Yepyeni materyaller, sınıflarda hazırlanan kameralar, akıllı tahta ve teknolojinin tüm imkânları öğrencilerimiz için hazırlandı. Peki ya anne babalar, büyükler ne kadar hazır yeni normalde eğitime? 

Geçmişte belki de her başarısızlıkta çocuğumuza yakıştıramayıp önce öğretmenlerimizin öğretme becerisini sorgularken, şimdi ise hazır mıyız, çocuklarımızı bilgisayar başında ‘öğrenci’ iken izlemeye? Çocuklarımıza şüphesiz maddi imkânlar kadar zaman da ayırmanın hayati önem taşıdığı bir dönemden geçiyoruz. Çocuğumuz aşırı zeki iken bir o kadar da şımarık mı derslerde? Ona gerekli fiziksel ortamı sağlayıp, derse uyum sağlaması için alan yaratabiliyor muyuz? Sorular gittikçe uzuyor, iyisi mi konuyu uzman görüşlerine bırakalım… 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri dalından Prof. Dr. Soner Yıldırım’ın eğitiminden aldığım bazı notları ve gözlemlerimi sizlerle paylaşmak isterim… 

Her şeyden önce çocuklarımızın bizim çocukluğumuzdan çok farklı bir dünyayı yaşadıklarını kabullenmemiz gerekiyor. Gençlerimiz maalesef okumayı değil, görsel mesajları seviyor. Farkındalığın çok yüksek olup, o farkındalığı yönetebilecek tecrübenin ise bulunmadığı, kendi aralarında iletişimde bile sıkıntı yaşayabilen bir nesille karşı karşıyayız. Bir düğmeye, kareye basarak cevaba ulaşabilen bir ‘application’ gençliği hayatı da tıpkı o uygulama gibi düşünüp çabuk vazgeçebiliyor. Kuralsızlığın ‘entelektüellik’ ile eşit tutulduğu bir dönemden geçiyoruz. Çocuklarımıza başarabileceklerini, sorumluluklarını son dakikaya kadar beklemeden, hemen yerine getirebileceklerini veliler olarak gösterelim. Onları hep beraber yapabileceğinin en iyisini yapan, sadece başarılı değil aynı zamanda mutlu gençler olarak da yetiştirelim. 

Sevgili öğrenciler,

Sizlere okulumuzun 2002 yılı mezunu bir ağabeyiniz olarak sesleniyorum. Sizlerden ufak bir ricam var. Öğretmenlerinize, hele de yaşça büyük ve teknolojiye sizler kadar yatkın olmayabilen öğretmenlerinize karşı lütfen sabırlı ve açık yürekli olun. Herkes teknolojiye aynı hızda ayak uyduramayabilir. Birçok öğretmenimizin sizler tatildeyken, yaz aylarını dijital platformlarda prova yaparak geçirdiklerini biliyorum. Yeni normale ve sizlere ayak uydurabilmek için, müfredatı bu sınırlı ortamda en iyi şekilde sunabilmek için o kadar uğraştılar ki, ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarından emin olun ve onlara karşı nazik olun, olur mu? Sizlerle bir an evvel fiziksel buluşmamızı gerçekleştirmek için heyecanlıyız. Hepinizi gözlerinden öperim. 

Sevgili anne-babalar,

Okulumuz ve öğretmenlerimiz sizinle aynı takımın önemli bir parçası ve ailede görecekleri eğitimin bir tamamlayıcısıdır. Hep beraber doğruyu bulacağımız, ortak sorunlarımıza el ele vererek çözüm yaratacağımız bir sürecin içindeyiz. Her şeyden önce, sizlerden bu dönemde her zamankinden fazla öğrenci, öğretmen ilişkisinin kurulmasında sorumluluk almanızı ve birlikte zorlukların üstesinden gelmeyi arzuluyoruz. Her anne baba için çocuğu çok değerlidir.  Çocuklarınızın zamanında uyanıp, giyinip, masasına oturup online eğitime, dersi dinlemeye hazır şekilde bulunmalarında sizlerin desteği hayati önem taşımaktadır. Çocuklarımızın eğitiminin takibi, güncel kalabilmek öğretmenlerimiz kadar yeni normalde sizlerin de görevidir. Hepimizin bu ulvi görevde elimizden gelenin en iyisini yapacağımıza inancımız tam. Sağlıklı ve mutlu bir eğitim yılı dilerim. 

Değerli toplum üyelerimiz,  

Okulumuza bu yeni dönemde geleceğimiz, çocuklarımız için tam destek vermenin, Ulus Özel Musevi Okullarının hepimizin gururu olduğunu her zamandan daha çok hatırlamamızın gerektiği bir dönemdeyiz. Türk Yahudi Toplumunun tek okulu olarak, okulumuz farklı hassasiyetteki ailelerimizin birbirinden değerli evlatlarını ortak değerlerimiz ışığında yetiştirmek için insanüstü bir çaba göstermektedir. Eğitim öğretim açısından bütün okullar için zor geçecek bu senede, bizler de her türlü haberi kaynağından almadan paylaşmayalım. Okulumuzun uzun bir süredir duymaya alıştığımız uluslararası başarılarından hep beraber gurur duyalım. Geleceğimizin toplum yöneticileri de olacak çocuklarımıza, kapılarımızı, imkânlarımızı sonuna kadar açalım. Hep birlikte el ele okulumuzu daha iyi yarınlara taşıyalım. 

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün