Moshe Aelyon’un ‘Büyükada Hikâyesi’

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
19 Ağustos 2020 Çarşamba

Facebook’ta resim altı yazılarla, yılların Ada esnafını tanıtan Yaşar Bildirici’nin başlattığı bu uğraş neredeyse belge niteliği taşıyor.

Bildirici’nin listesinde gözümden kaçmış olabilir diye birinden daha söz etmek istiyorum. Sabahları erken saatte vapura, motora binmek için önünden geçtiğimiz Belediye Kahvesinin vazgeçilmez siması, Sami Bey… Geçen sene kendisini göremeyince emekliye ayrıldığını zannetmiştim. Oysaki daha önce zaten emekli olup, işine devam etmişti. Ailesinden uzun süre ayrı kaldığından, bir müddet onlarla birlikte olmak için izin almıştı.

Bu yaz, sabahın ilk demli çayını veya sade kahvesini yudumlayanlar, Sami Bey’i yeniden görmekten çok memnun. Sanırım onun bu kadar sevilmesinin nedeni, kusursuz hizmetinin yanı sıra, müşterisine olan saygısıdır.

↔↔↔

‘Büyükada Hikâyesi’ Moshe Aelyon’un ilk YouTube videosu. Hem de çok başarılı bir video. Aelyon’un çocukluk günlerinden başlayıp günümüze taşıdığı mekân ve anılar. Emir Kusturica’nın ‘Çingeneler Zamanı’ filmini çağrıştırdı bana. Tıpkı Kusturica’nın sefaletin içinden mutluluğu yakaladığı gibi, Aelyon da değişime uğrayan Ada’yı çirkinleşen yüzünden sıyırıp içindeki güzellikleri yansıtmış.

“Ada bitti artık” diyenlerin özellikle izlemesini öneririm.

↔↔↔

Son zamanlarda o kadar sıkıntılı olay yaşandı ki güzel haberlere hasretiz.

Uzun bir aradan sonra Tefillin, Bar/Bat Mitzva ve düğün kutlamaları açık mekânlarda yapılmaya başlandı. Ancak, sosyal mesafenin gözardı edildiği bu ortamlarda, COVID-19’un da kalabalığın arasında bulunabileceği ya da her katılımcının bir ‘taşıyıcı’ adayı olabileceği unutulmuş gözüküyor.

Davet sahipleri geceyi düzenlerken, konuklarının virüs kapma riskini nasıl bertaraf edebiliyorlar?

İğne mi, çuvaldız mı?

Pandemi gerçekten zihinleri bulandırdı.

↔↔↔

2020-2021 eğitim/ öğretim yılının ağustos sonunda başlayacağı öngörüldüğünde bazı aileler Roş Aşana’yı şehirde kutlamaya niyetliydi. Ancak son dakikada yapılan bir değişiklikle, COVID-19 virüsüne önlem açısından açılış 21 Eylül’e ertelendi. Kimi veliler karar karşısında çocukların eğitim hayatıyla oynandığını belirtirken, kimileri de yazlıkta daha uzun zaman geçirecekleri için sevindi. Bu da ayrı bir tartışma konusu…

Roş Aşana’yı ister yazlıkta, ister şehirde geçirelim, bayram sevincini paylaşmak geleneklerimiz arasındadır.

YAD (Matan Baseter’in bir bölümü) yıl boyunca desteklediği 750 kişinin bayramda giysi alabilmesi için, ‘Herkese Yeni Bir Giysi’ kampanyasını başlattı.

Böylece her birey LC Waikiki’ye giderek beğendiği giysiyi kendi seçebilecek. Söz konusu kampanyaya katılmak için, 0530/413 69 20 veya 0212/249 56 64’ü çevirmeniz yeterli.

↔↔↔

Geçen hafta Facebook’ta haberi çıkan ‘Herkese Yeni Bir Giysi’ kampanyasının, ‘yorum’ kısmına, “Liz Abuaf olsaydı hemen katılırdı” diye yazmıştım.

Hepimizin onun kadar duyarlı olabileceğine inanıyorum.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün