KORAH - Çiçekler Ve Meyveler

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
24 Haziran 2020 Çarşamba

Korah’ın isyan nedenlerinden biri Aaron’un Kohen Gadol mevkiine getirilmesiyle ilgilidir. Korah isyanı sonuçlanmasına rağmen halkın bu konudaki şüphelerinin ortadan kaldırılması ve yeniden bu nedenle isyan olmaması için Tanrı bütün kabile asalarının Mişkan’da bir gece bekletilmesini ister. Tora’nın verdiği bilgiye göre ertesi sabah Levi kabilesinin yani Aaron’un asası çiçek açar, tomurcuklanır ve badem verir. Bu mucize Aaron’un Kohen Gadol olarak seçildiğinin bir kanıtını oluşturur, bu asa herkesin gözünün önünde olması için de Mişkan’da bulundurulur. 

Normalde ağaçlar meyve vermeden önce filizlenir, tomurcuklanır ve çiçeklenir. Meyveler ortaya çıktıktan sonra ise çiçekler ağaçtan düşer. Aaron’un asasında durum biraz farklılık gösterir. Çiçekler ve meyveler bir arada yer alırlar. Bademler çıktıktan sonra da çiçekler orada kalmaya devam eder. 

Bilgeler bu fenomenin anlamlı bir açıklamasını getirir. Çiçekler meyvenin ortaya çıkmasından önce hazırlık aşamasını belirtir. Hemen hemen her alanda, çiçekler ‘dökülür’. İstenilen bir hedefe ulaşmak için harcanan çaba ve hazırlık, hedefle ilgili olarak önemsizdir. Sadece ‘meyve’, nihai sonuç anlamlıdır ve sonuç elde edildiğinde ‘çiçekler’  (bu sonuca götüren süreç) düşer ve unutulur. Ancak, Tora için durum daha farklıdır. Konumuzda ‘çiçekler’, ‘meyveler’ kadar önemlidir. Bir kişi bütün gün bir Tora veya Gemara metninde zor bir geçişi anlamak için çalışırsa, zamanını iyi kullanmıştır ve sonunda doğru açıklamaya varmış olmasına bakılmaksızın ödüllendirilecektir. Bir satıcı, yatırdığı çabasından bağımsız olarak herhangi bir satış yapmazsa komisyon alamaz. Ancak Tora öğrenimi için yaptığımız gerçek çaba, sonuçtan bağımsız olarak ödüllendirilir.

Moşe, Aaron’un çiçek açmış asasını Tanrı emri ile Mişkan’da bırakır. Bu aslında çok önemli bir öğretidir. Her zaman çabalarımız meyve vermek zorunda değildir. Bazen başarılı bazen de başarısız olmamız yaşamın bir gereği gibidir. Ancak bu bizleri çaba göstermekten alıkoymamalıdır. Meyveyi görsek de görmesek de özellikle Tora öğrenimi için göstereceğimiz çabanın bir ödülü olacaktır. 

Pirke Avot zamanın kısa, yapılacak işin çok olduğunu söyler. Zaman kısadır. İnsan ömrü bellidir. Öğrenecek çok şey, uygulayacak çok mitsva vardır diyen Pirke Avot bütün işi bitirmemizin söz konusu olmadığını da hatırlatmaktadır. Elbette bütün her şeyi öğrenmemiz mümkün değildir ama bu çaba göstermememizi haklı çıkarmaz. Tanrı gösterilen çabanın ödülünü elbette bizim için en iyi olan zamanda verecektir. 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün