Almanya’da kipa uyarısına tepki

Köşe Yazısı
29 Mayıs 2019 Çarşamba

“Gizlemek yerine göstermeliyiz”

Almanya’da Yahudileri hedef alan saldırıların artması üzerine, “Her yerde kipa takmayın” uyarısı yapan Hükümetinin Antisemitizm ile Mücadele Sorumlusu Felix Klein’e tepki yağmıştı. Klein Tepkiler üzerine açıklamasını geri çekti.

Felix Klein’ın “Yahudilere Almanya’nın her yerinde ve her zaman kipa takmalarını önermem” şeklindeki çıkışı Alman siyasetinde ve kamuoyunda tepki yarattı. Alman siyasetçiler, Yahudilerin kimliklerini ve kendilerini gizlemek zorunda kalmadan yaşamalarını garanti etmenin görevleri olduğunu belirtti.

Klein’e ilk tepki, Federal Dışişleri Bakanı Sosyal demokrat Partili (SPD) Heiko Maas’dan geldi. Maas, “Hiçbir Yahudi, ne Almanya’da ne de başka bir yerde asla bir daha Yahudi olduğunu gizlemek mecburiyetiyle karşı karşıya kalmamalı. Kipayı gizlemek yerine onu daha net görünür hale getirmeliyiz. Antisemitizme karşı kararlılığımızı göstermeliyiz” dedi.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Hristiyan Demokrat Partili (CDU) Herbert Reul, “Zaman, Felix Klein’ın çağrısının tam tersini yapma zamanı. Yahudiler, onurlarıyla ve dik başlarıyla Almanya’nın her yerinde istedikleri şekilde yürümelidirler” diye konuştu. Aynı eyaletin Antisemitizm ile Mücadele Sorumlusu da Klein’e tepki göstererek “Yahudiler, hiçbir endişe ve korkuya kapılmadan dinlerinin gerekliliklerini hukuk devletimize güvenerek ülkenin her noktasında yaşayabilmeliler, bunu garanti altına almalıyız” dedi.

ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell de, Twitter hesabından, “Bunun tam tersi doğru olan. Kipanızı takın. Arkadaşınızın kipasını takın. Ödünç bir kipa alarak Yahudi komşunuz için takın. Çok çeşitli bir toplum olduğumuzu insanlara öğretin” çağrısı yaptı.

Diğer taraftan Almanya Yahudileri Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster, durumun ciddiyetine dikkat çekti. Schuster, Yahudilerin uzun zamandan beri bazı büyük şehirlerde potansiyel tehlikeyle karşı karşıya olduklarını vurguladı.

İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin de, Klein’ın açıklamalarının kendisini ‘şoka uğrattığını’ dile getirdi. Nazi dönemine gönderme yapan Rivlin, bu açıklamanın, Yahudilerin Almanya topraklarında güvende olmadıklarının ‘bir kez daha kabul edilmesi’ anlamına geldiği yorumunu yaptı.

Alman İçişleri Bakanlığının verilerine göre ülkede antisemit kökenli nefret suçu son bir yılda yüzde 20 arttı.