Bizimle Evlenir misin?- Helal Olsun Sizlere...

Mois GABAY Köşe Yazısı
9 Ocak 2019 Çarşamba

Hiç ama hiç kolay değildir! Beş katlı bir binadayken apartman dairelerine geçebilmek. Hele söz konusu olan hatıralarınızın yaşadığı, her taşında emeğiniz olan, rüyalarınızın gerçeğe dönüştüğü derneğinizden bahsediyorsanız. Böyle zor dönemlerde sorumluluk almak, toplumunuz fertlerine her şeyin eskisi gibi hatta daha da iyi bir şekilde devam edeceğini açıklamak, enerjisini yitirmeden o dernek ruhunu artarak yaşatmak sadece sevgi ile yapılabilir. Evet, sevgili dostlar, cumartesi akşamı galasına katılma şansını yaşadığım Göztepe Kültür Derneğinin dört kuşaktan onlarca oyuncuyu aynı ruh ve istekle bir arada topladığı, kahkahalarla izlediğimiz, duygulandığımız ‘Bizimle Evlenir Misin?’ oyunundan söz ediyorum. Sizlere tek kelime ile “Helal olsun!”

Aksel Bonfil’in kaleme aldığı ve Çiçek Menda’nın yönettiği Göztepe Kültür Derneğinin bu yılki yeni oyunu bizleri İzmir ve İstanbul düğün gelenekleri üzerinden bol bol güldürürken, hepimize gönderdiği ince mesajlarla da düşündürüyor. Bir tarafta gelin ve damat rollerinde Betsy Bahar ve Cefi Aşkın muhteşem sesleri ile bizlere oyunculuğun yanında birer müzik ziyafeti de sunarken, ailelerin geri kalan fertleri de performansları ile profesyonellere taş çıkarıyor. Ekip içerisinde hissedilen birliktelik ve istek sizleri de her an oyunun içine dâhil ederken, hiç tahmin etmediğiniz anlarda mizansene göre yaratılmış sürprizler ilgiyi en üst düzeyde tutmayı başarıyor. Göztepe Kültür Derneği bu oyunda da bir ‘geleneği’ devam ettirerek, bir yandan keyifli vakit geçirirken, bizlere hem İstanbul hem de İzmir düğün geleneklerimizi, unutulmaya yüz tutan Judeo – Espanol dilimizdeki özdeyişlerimizi de hatırlatmayı da ihmal etmiyor. Özellikle Raşel Özübahar ve Leon Seloni’nin muhteşem oyunculukları ile yüzümüzde bıraktıkları tebessümü sizler de bir an evvel yaşamalısınız. İstanbullu varlıklı aile rolünde Tuna Sarfati ve Moiz Pinto, İzmirli gelenekçi aile rolünde Suzi Gözcü ve Leon Menda ise sahnede kendilerini role öyle kaptırmışlar ki bir yandan gülerken, iki farklı yapıdaki ailenin dünür olabilmesindeki zorlukları da birebir yaşıyorsunuz. Tabii bu esnada ailenin geri kalan fertlerinin de zor zamanlarda nasıl duruma müdahil olup, işleri kolaylaştırdığını da keyifle izliyorsunuz. Lili Doenyas, Diana Gabay, Rana Halet, Nedim Pinto ve Vedat Behar da sahnede devleşiyor.  

Oyunun ikinci yarısında kuaför ve manikürist sahneye çıktığında yıllar evvel Dostluk Yurdu Derneğinin ‘Kula’ oyununda görev aldığım o unutulmaz beş dakikayı hatırladım. Aradan geçen onca zamana rağmen eski Dostluklular ‘Çaycı Kazımiko’ rolümü unutmamışlardı. Sevgili Rafi Levi ve Reysi Sinan, bir kuaför ve manikürist bu kadar mı gerçekçi olabilir! Her ikinize de koskocaman bir tebrik, helal olsun! Yıllardır dernek tiyatrolarında görev alan oyuncuların yanında birer yıldız gibi parladınız. Oyunun bitiminde birçok izleyici sizlerden de bahsediyordu. Peki ya çocuk oyuncularımız ve dansçılarımız? Anne babaların pazar günleri nelerden feragat edip, onları derneğe getirdiğinizi düşündüğümüzde bir tebrik de işte o fedakâr büyüklerimize. Bizlerin sahnede gördüğümüz emeğin bir o kadarı da sahne arkasındadır. Hatasız bir şekilde tüm profesyonelliği ile oyunu izlememizi sağlayan tüm teknik ekip de koca bir alkışı hak ediyor. 

Benim o salonda bulunan bir izleyici olarak en büyük teşekkürüm ise, Doğan Yıldız ve Tery Levi Yıldız kardeşlerim ile yönetim kuruluna. En zor dönemlerde art arda başkan olmayı kabul ettikleri, bizlere Göztepe Kültür Derneğinin bir binadan çok daha fazla bir ruh olduğunu ve mekânlar değişse bile bu birlikteliğin sevgi ile yaşatıldığını kanıtladıkları için. Gerek oyun başlamadan gerekse de açılış konuşmasında heyecan ve mutlukları yüzlerinden okunuyordu. Evet, sevgili kardeşlerim, geleceği düşünüp umutsuzluğa düşmek yerine, hep beraber hem bu oyunun hem de ilkbaharda GKD gençlerimizin yapacağı teatral dans gösterimizin biletlerini tüketmek, onca emek sarf edilen tiyatrolarımızın daha onlarca kez sahnelenmesini sağlamak ise hepimizin görevi. Bizler yanlarında oldukça umudumuz gençlerimizin mucizelerine hep beraber şahit olacağız! Evet o zaman arkanıza yaslanın, perde açılıyor!

Gelenek gelenek gelenek

Bize biraz gelenek gerek

Gülme sen gevrek gevrek

Olmaz geçmişe küsmek

Her eve örf adet gerek.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün