İran, ABD´nin şartlarını kabul etmesi halinde Hürmüz Boğazı´nı iki gün içinde yeniden uluslararası gemi trafiğine açabileceğini duyurdu.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD ile arabulucular üzerinden mesaj alışverişinin sürdüğünü belirterek sürecin Washington’ın kararına bağlı olduğunu dile getirdi. İran’ın şartları arasında savaşın tüm cephelerde sona ermesi, dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması, petrol yaptırımlarının kaldırılması ve ABD’nin İran limanlarına uyguladığı deniz ablukasını bitirmesi bulunuyor.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise ABD askerlerinin bölgedeki varlığının azaltılmasını ve İran ile Umman’ın üzerinde uzlaştığı yeni bir geçiş güzergâhının kabul edilmesini de talep etti.
Diplomatik temaslar sürerken İran, olası bir askeri saldırıya derhal ve kapsamlı karşılık vereceği uyarısında bulundu. Katar, Çin ve Umman da taraflar arasında anlaşma sağlanması için devreye girdi. Öte yandan Trump ile Netanyahu’nun cumartesi günü İran konusunu görüştüğü açıklandı.