Ekim sonunda seçimlere hazırlanan İsrail’de kamuoyu anketleri siyasi manzaranın oldukça parçalı olduğunu gösteriyor. İsrail meclisi Knesset’in aday listelerinin kapanmasının ardından yayınlanan beş farklı anket, iki büyük bloktan hiçbirinin belirgin bir avantaja sahip olmadığını gösteriyor.
Eisenkot önde gidiyor
Anketlerin çoğunda muhalefet lideri Gadi Eisenkot'un Yaşar Partisi en büyük parti olarak ortaya çıkarken, sadece i24NEWS anketi Başbakan Netanyahu'nun Likud Partisinin önemli bir farkla birinci sırada yer aldığını gösterdi.
Bloklar arası eşitlik
Anketlere göre bloklar arasındaki durum da belirsizliğini koruyor. İki anket büyük bloklar arasında eşitlik gösterirken, bazıları muhalefet bloğuna bazıları ise Netanyahu bloğuna avantaj veriyor.
Netanyahu karşıtı bloğun 52-54 sandalye alması beklenirken, Netanyahu bloğunun 50-52 sandalye kazanacağı tahmin ediliyor. Arap partilerin de toplamda 12 sandalye kazanması bekleniyor.
Mevcut hükümette Netanyahu bloğunu Likud’un yanı sıra sağcı Şas, Birleşik Tevrat Yahudiliği, Dini Siyonizm Partisi, Otzma Yehudit, Noam ve Yeni Umut partileri oluşturuyor.
Eisenkot’un ise, Naftali Bennett, Yair Lapid, Avigdor Lieberman, Yair Golan gibi isimlerle ortaklık kurma yoluna gideceği öngörülüyor.
Düğümü Arap partileri çözecek
Anketler, net bir kazananın olmadığı parçalanmış bir siyasi manzarayı ortaya koyuyor. Eisenkot'un Yaşar partisi çoğu ankette önde gidiyor. Genel tablo, Netanyahu'nun bloğu ile muhalefet bloğu arasında kıyasıya bir yarışın devam ettiğini ve Arap partilerinin güç dengesini elinde tutma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.