AB'den Grönland'a 200 milyon euroluk destek

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Donald Trump´ın sık sık dile getirdiği ilhak tehditlerine karşı Grönland´ın toprak bütünlüğünü savunarak yeni bir yatırım paketi açıkladı.

Dünya
8 Eylül 2026 Salı

AB, önümüzdeki iki yıl içinde Grönland’a 200 milyon euro yatırım yapacak.

Yatırım; dijital altyapı, temiz enerji (özellikle hidroelektrik) ve kritik madenlerin sürdürülebilir çıkarılması alanlarını kapsayacak. Grönland, AB’nin ihtiyaç duyduğu 34 kritik mineralin 25’ine sahip. Bu kaynaklar şu anda büyük ölçüde Çin’in kontrolünde bulunuyor.

Von der Leyen, Grönland’in başkenti Nuuk’ta yaptığı açıklamada “Grönland’ın geleceği yalnızca Grönland ve Danimarka halkının kararıdır” diyerek uluslararası hukukun temel ilkeleri olan egemenlik ve sınırların dokunulmazlığına vurgu yaptı. Grönland ve Danimarka başbakanları da AB’nin desteğini memnuniyetle karşıladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün