İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas´ın kabul ettiği ve ABD Başkanı Donald Trump´ın “barışın ikinci aşaması” olarak sunduğu Gazze yol haritasını reddetti.
Kabine toplantısında konuşan Netanyahu, “Hamas gerçekten silahsızlanmadıkça hiçbir çekilme olmayacak” diyerek planı kesin biçimde geri çevirdi.
Netanyahu, ABD’nin sunduğu 15 maddelik belgeyi “İsrail tarafından reddedildi” sözleriyle duyurdu. İsrail hükümeti, Gazze’den çekilmenin yalnızca Hamas’ın “gerçek” silahsızlanmasıyla mümkün olacağını vurguladı. Hamas ise yeni lideri Halil el-Hayya’nın seçilmesinin ardından plana destek verdi ve Washington’un Netanyahu’ya baskı yapmasını istedi.
Trump ile Netanyahu arasındaki gerilim artıyor. Daha önce İran konusunda ortak söylemler geliştiren iki lider, nükleer anlaşma ve ateşkes girişimlerinde ayrıştı. Netanyahu, “Anlaşma olsun ya da olmasın, İran nükleer silah sahibi olmayacak” diyerek ABD’nin yaklaşımına meydan okudu.
Gazze planı, geçen Ekim’de ilan edilen ateşkesin ikinci aşaması olarak sunulmuştu. Trump, Hamas’ın silahlarını yeni bir Filistin yönetimine devretmesini “önemli bir dönüm noktası” diye tanımlamıştı. Ancak Netanyahu’nun sağcı tabanı ve kabinedeki aşırı sağcı isimler plana sert tepki gösteriyor.
İsrail seçimlerine aylar kala Netanyahu, “gerçek silahsızlanma” talebini öne çıkararak hem Trump’la mesafe koyuyor hem de iç politikada tabanını konsolide etmeye çalışıyor. 27 Ekim’de yapılacak seçimler öncesinde Gazze planı, İsrail siyasetinde en tartışmalı başlıklardan biri haline geldi.