Knesset feshedildi: İsrail 27 Ekim'de seçime gidiyor

İsrail Parlamentosu Knesset, cuma günü yaz tatiline girmeden önce yaptığı uzun oturumların ardından feshedildi. Böylece ülke, 27 Ekim´de seçimlere gidecek.

Dünya
17 Temmuz 2026 Cuma

Başbakan Binyamin Netanyahu, iktidarını korumakta zorlanırken muhalefet partileri, özellikle eski Başbakan Naftali Bennett ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot etrafında güç kazanıyor.

Son haftalarda Knesset, tartışmalı yasaları peş peşe onayladı. Bunlar arasında ultra-Ortodoks erkeklerin askerlikten muaf tutulması ve hükümete medya ile yargı üzerinde daha fazla kontrol sağlayan düzenlemeler yer aldı. Bu adımlar, Başsavcı Gali Baharav-Miara tarafından sert şekilde eleştirildi.

Meclis Başkanı Amir Ohana, dört yıllık dönemin tamamlandığını ve bunun İsrail tarihinde nadir görülen bir durum olduğunu vurguladı. İsrail’de hükümetlerin tam dönemini tamamlaması çok ender; en son 1988’de yaşanmıştı.

2019-2022 arasında İsrailliler beş kez sandığa gitti. Ülke, ortalama 2,4 yılda bir seçim yaparak Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ülkeleri arasında en sık seçim düzenleyen ikinci ülke konumunda.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün