Vatikan, Papa´nın izni olmadan dört piskopos atayan Saint Pius X Cemaati (SSPX) adlı ayrılıkçı gruba en ağır kilise cezalarını verdi.
Katolik inancının denetim organı, yeni atanan dört piskopos ile töreni yöneten iki piskoposu aforoz etti. Ayrıca gruba resmen bağlı olan tüm inananların da “şizmatik” yani kiliseden kopmuş sayılacağını açıkladı.
Çarşamba günü İsviçre’nin Econe kentinde 15 binden fazla kişinin katıldığı törenle yapılan atamalar, Papa Leo’nun açık uyarısına rağmen gerçekleştirildi. Katolik kurallarına göre yalnızca papa yeni piskopos atayabilir; izinsiz yapılan bu işlem “şizmatik eylem” kabul ediliyor.
SSPX, 1970’te Fransız Başpiskopos Marcel Lefebvre tarafından kurulmuştu. Grup, II. Vatikan Konsili’nin Latin dışındaki dillerde ayin yapılması ve diğer dinlerle diyalog gibi reformlarına karşı çıkıyor.