ABD ve İran, saldırıları durdurup Katar'da görüşmeyi kabul etti

ABD ile İran, son günlerde artan askeri çatışmaları durdurma kararı aldı ve salı günü Katar´da üst düzey görüşmeler yapacak.

Dünya
29 Haziran 2026 Pazartesi

Bu görüşmeler, 17 Haziran’da imzalanan geçici anlaşmayı korumayı amaçlıyor. Anlaşma, Hürmüz Boğazı’ndan ticari gemilerin güvenli geçişini garanti altına alırken, ABD’nin de İran limanlarındaki ablukayı kaldırmasını öngörüyor.

ABD’li yetkililer, askeri saldırıları geçici olarak durdurduklarını ve gemilerin şimdilik serbestçe geçiş yapabildiğini açıkladı. Görüşmelerin aslında İsviçre’de yapılması planlanmıştı, ancak hafta sonu yaşanan tehlikeli tırmanış nedeniyle Katar’a taşındı ve gündem daraltılarak sadece Hürmüz Boğazı’ndaki kriz ele alınacak.

ABD Başkanı Donald Trump ise İran’ın saldırıları yeniden başlatması halinde “tam kapsamlı askerî harekât” tehdidini yineledi. Bu gelişme, şubat sonunda başlayan ve küresel deniz taşımacılığını aksatan çatışmaların sona erdirilmesi için kritik bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün