Caddebostan Sinagogu'nda yılların emeğine vefa…

7 Mayıs akşamı, Caddebostan Hemdat İsrael Sinagogu´nda düzenlenen törende konuklar, uzun yıllara dayanan emek ve sadakate duyulan saygıya tanıklık etti. Cemaate senelerce hizmet etmiş Anadolu Yakası Haham Akaali ve Bet-Din üyesi Rav Yeuda Leon Adoni ile gönüllerde ayrı bir yeri olan Hazan Araşi Yasef Biçim´i onurlandırma seremonisi o gece, geçmişle bugün arasında kurulan duygusal bir köprüye dönüştü.

Tuna SAYLAĞ Toplum
13 Mayıs 2026 Çarşamba

Hahambaşı David Sivi’nin de hazır bulunduğu; yıllarca aynı kuruma hizmet eden değerli iki din adamı için düzenlenen tören, minha duası sonrasında, gecenin sunuculuğunu üstlenen Caddebostan Talmud Tora Yönetim Kurulu üyesi, Moderatör Donna Üçüncü Kasuto’nun açılış konuşmasıyla başladı: Kimi insanlar yaşamımıza girer ve çıkarlar. Kimileri de bir süre yaşamımızda kalır ve kalplerimizde ayak izlerini bırakırlar. Bu akşam tüm cemaatimizin çok yakından tanıdığı, ancak Anadolu Yakası'nda oturan bizlerin yüreklerinde çok özel yerleri olan iki değerli büyüğümüz; Haham Akaali ve Bet-Din üyesi sevgili öğretmenimiz Rav Yeuda Leon Adoni'yi ve sesiyle kalplerimizin derinliklerindeki maneviyat tohumlarını yeşerten sevgili Hazan Araşimiz Yasef Biçim'i onurlandırmak üzere toplandık.” 

Üçüncü Kasuto sözlerine, Adoni ve Biçim’in özgeçmişlerinden yola çıkarak yıllar içinde kurumlarına yaptıkları katkıyı, üstlendikleri sorumlulukları, aile hayatlarını ve cemaat yaşamındaki konumlarını ayrıntılarıyla anlatarak devam etti. Yaşam hikâyelerini aktarırken yalnızca resmi görevlerini değil, insan ilişkilerini, rehberliklerini ve bıraktıkları manevi izleri de vurguladı.

Barkovizyon ve müzikle desteklenen tören, ilerleyen saatlerde değerli birçok konuşmacıyı ağırladı. Üçüncü Kasuto sırasıyla, Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Eli Arditi’yi, Selim Gürcü Mizrahi’yi ve Göztepe Kültür Derneği Yönetim Kurulu adına Gençlik Komisyonu Başkanı Aksel Yıldız’ı konuşmalarını yapmak üzere sahneye davet etti. Takdir, saygı, minnet ve övgü dolu sözler, paylaşılan ortak anılar, gecenin iki kahramanını duygulandırdı.

Moderatör, Rav Adoni ve Amore Biçim’in yaşam öykülerini çocukluklarından başlayarak, kendilerini adadıkları mesleklerinden sıcak yuvalarına, evlatlarından sevgili torunlarına, satırbaşları ve ilginç ayrıntılarıyla konuklara aktarmaya devam etti. Onun kaleminden Rav Adoni’nin hayat görüşüne dair küçük bir alıntı: “Kendisine Bet-Din’deki mesleğinizin en zor yanı nedir diye sordum. “Zor yok! Pirke Avot’ta yazar. ‘Ki Lekah Nosarta’ Tanrı seni bunun için yarattıysa zor diye bir şey yoktur. Yapacaksın!” diyerek yine bize bir şeyler öğretmek çabasında.”  

Amore Biçim için ise şöyle yazmış: “Amore, yedi yaşından beri bu kurumun içinde yetişmiş, görevler almış, yönetim kurulu üyeliği yapmış ve yaşamının büyük bölümünü Mahazike-Tora (Talmud Tora) ile doldurmuş bir insan; işinde çok titiz ve prensip sahibi. Görev aldığı sinagoglarda göreve ‘Teva’ma kimse karışamaz’ şartıyla başlar. Bugün, hâlâ Şabat ve bayramlarda Caddebostan Bet-El Sinagogu Teva yetkisi ona aittir.” 

Törene en çok yakınlarının yaptığı konuşmalar damga vurdu. Böylece gecenin en duygusal bölümüne geçildi. Üçüncü Kasuto, bu iki saygın insana unutamayacakları bir sürpriz yaparak, ilk önce Rav Adoni’nin torunları Betül ve Bülent’i sahneye çağırdı. Üçüncü torun Işık ise yayına yaşadığı İngiltere’den katıldı. Gençler, çocukluk anılarından günlük yaşamlarına uzanan samimi hikâyeler paylaştı. Dedelerine olan sevgi dolu sözleri, saygıları herkesi hislendirdi. Aynı şekilde Amore Biçim’in torunları Leyla ve Eybi ile İsrail’den katılan Yosi ve Refi büyükbabalarına olan hayranlıklarını ve düşkünlüklerini içtenlikle ifade ettiler. Özellikle Eybi’nin heyecanı, titreyen sesi ve duygu dolu konuşması salonda zaman zaman gözyaşlarına neden oldu. Bence, bu dakikaların atmosferi sadece iki dede ve aileleri için değil, bizler için de unutulmayacak anlardı…

Daha sonra sözü Hahambaşımız Rav David Sivi aldı ve Rav Adoni ile yaşanmışlıklarından söz ederek, geçen yıllara rağmen kendini halen onun öğrencisi gibi hissettiğini belirtti. Ardından, Selim Gurci Mizrahi ile birlikte Rav Adoni’ye plaketini takdim ettiler. Rav Adoni de her zamanki bilgeliğiyle yaptığı konuşmasında herkese teşekkür etti. Amore Biçim’e ise plaketini Eli Arditi sundu. Biçim’in teşekkür konuşmasından sonra katılımcılar uzun yıllar boyunca aynı çatı altında hizmet veren bu iki din adamını ayakta alkışladılar. Daha sonra sahneyi, müziği ve eşsiz sesiyle Cenk Rofe ve arkadaşları aldı. Konuklara güzel anlar yaşatan konserin ardından tören sona erdi.

Düzenlenen bu tören, yalnızca iki kişiyi onurlandırmakla kalmadı; bir kurumun hafızasına emeğiyle iz bırakmış insanlara duyulan saygının da anlamlı bir ifadesi oldu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün