Euroleague'de gözler Atina'ya çevrildi OAKA'da tarihi bir final mi geliyor?

Avrupa basketbolunun kalbi bu yıl Yunanistan´ın mabetlerinden biri olan Telekom Center, yani herkesin bildiği eski adıyla OAKA´da atacak.

İgal ERS Spor
13 Mayıs 2026 Çarşamba

Atina’da düzenlenecek Final Four öncesi, play-off serileri hem sahada hem de saha dışında büyük bir satranç oyununa sahne oldu ve olmaya devam ediyor. Bu yılki eşleşmeler, Avrupa basketbolunun ne kadar sert ve tahmin edilemez olduğunu bir kez daha kanıtladı:

Fenerbahçe Beko - Zalgiris Kaunas (3-1): Temsilcimiz, bu sezonun fiyat-performans açısından en başarılı ekibi olan, Fenerbahçe’nin geçen seneki yardımcı koçu Tomas Masiulis yönetimindeki Zalgiris karşısında seriye 2-0 ile çok güçlü bir giriş yaptı. Üçüncü maçta farkı 19’a kadar çıkarmış olsa da Zalgiris’in inadını kıramayınca ve maçı 81-78 kaybetti. Son maç ise nefes keserken uzatmalarda gelen 94-90’lık galibiyetle temsilcimiz Atina biletini cebine koymayı başardı.

Olympiacos - Monaco (3-0): Normal sezonun lideri, Monaco karşısında adeta bir makine disipliniyle oynadı. Zaten maddi sıkıntılar ve sakatlıklarla da boğuşan Fransız ekibi, kırmızı beyazlılara pek rakip olamadı. Son maçta deplasmanda gelen 105-82'lik ezici üstünlükle Olympiacos, seriyi süpürerek bitirdi.

Real Madrid - Hapoel Tel Aviv (3-1): Real Madrid ise geniş rotasyonu ve tecrübesiyle Hapoel engelini geçti. Ligin en tecrübeli oyuncularından, adı artık Real Madrid ile özdeşleşmiş Edy Tavarez’in sakatlığına rağmen, serinin son maçında Bulgaristan'da (tarafsız saha) aldığı 87-81'lik galibiyetle İspanyollar adını son dörde yazdırdı.

Panathinaikos - Valencia (2-2): Şimdi tüm gözler şu an bu seride. Deplasmanda ilk iki maçı alan Pana’nın seriyi evindeki seyirci baskısıyla bitireceğini beklenirken, Valencia hepimizi şaşırttı. Onlar da deplasmandaki maçlarını kazanınca seri beşinci maça taşındı. Puig Arena’da oynanacak bu karar karşılaşması, Final Four’un son yolcusunu belirleyecek. Her ne kadar son iki maçında dağınık bir görüntü çizse de ben yine de Pana’nın kendini Final Four’a atacağını düşünüyorum. Sahip oldukları yetenek seti bunu getirecek bir kapasiteye sahip ve işler sıkıştığında çözüm üretecek kişi sayısı çok daha fazla.

Gelelim sezonun en can alıcı yerine. Her ne kadar dördüncü takımı bilmeden Final Four tahminlerini yapmak zor olsa da burada en dikkat çekici nokta Olympiacos'un muazzam istikrarı. Kırmızı-Beyazlılar, üst üste son beş Final Four’un tamamında yer alarak (2022-2026) çok büyük bir başarıya imza attılar. Bu seviyelerde oynamaya alışmış, tabir-i caizse buralarda çok “dayak yemiş” olmaları yanında, Fenerbahçe’ye göre uzunlarından sayı üretimi alabilmeleri onları yarı finalde çeyrek adım öne çıkarıyor. Gönül isterdi ki bu eşleşme finalde olsun çünkü bu iki takım gerek sezon içinde gerek play-off'ta gösterdikleri performansla orada olmayı en çok hak eden ikili.

Diğer tarafta ise eğer Panathinaikos o kritik beşinci maçı geçip OAKA’ya gelirse, Ergin Ataman’ın Final Four’lardaki ‘kazanan’ kimliği ve tribün desteğiyle Real Madrid’i eleyip finale çıkacağını düşünüyorum. Olur da Valencia çıkarsa, o zaman Real Madrid’i finalde görürüz.

Sonuç olarak Final Four’un Atina’da yapılıyor olması ve iki Yunan takımının bütçesi ve kadro çeşitliliği de göz önüne alındığında, organizasyonun ve şartların bir "Yunan Finali" (Olympiakos - Panathinaikos) için olgunlaştırılacağına inanıyorum. OAKA’nın o elektrikli atmosferinde bir Atina derbisi izlemek, Euroleague yönetimi için sezonun en görkemli kapanışı olacaktır.

OAKA’nın parkelerinde tarihin yazılacağı günü sabırsızlıkla bekliyoruz!

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün