29. Avrasya Ekonomi Zirvesinde gündem: "Küresel Sorumluluk"

Marmara Grubu Vakfı´nın her yıl düzenlediği ve gelenek haline gelen Avrasya Ekonomi Zirvesi´nin 29´uncusu için geri sayım başladı. İstanbul Moda Akademisi´nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Vakıf Başkanı Dr. Akkan Suver, bu yıl 11-13 Mayıs tarihlerinde yapılacak zirvenin detaylarını paylaştı.

Alper PALTİ Toplum
5 Mayıs 2026 Salı

Zirvenin bu yılki ana konusu dünyayı sarsan savaşlar ve barış arayışı olacak. Dr. Akkan Suver, aslında sadece çevre ve su konularını konuşmayı planladıklarını ancak çevremizdeki savaşlar nedeniyle gündemi "Küresel Sorumluluk" olarak güncellediklerini belirtti. Zirvede; Rusya-Ukrayna ve İsrail-Filistin gibi çatışmaların yanı sıra iklim krizi ve göç gibi dünyayı tehdit eden sorunlar tartışılacak.

Bu yılki zirveye tam 48 ülkeden 300’den fazla önemli isim katılıyor. Özellikle Bosna-Hersek bu yıl zirveye çok güçlü bir destek veriyor. Bosna-Hersek Başbakanı Borjana Kristo ve Meclis Başkanı Denis Zvizdic’in yanı sıra ülkenin üç büyük şehrinin belediye başkanları da İstanbul’da olacak. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da zirvenin önemli konukları arasında yer alıyor.

Zirve sadece siyasetçileri değil, dini liderleri de buluşturuyor. Hahambaşı Rav David Sivi, İstanbul Rum Patriği Bartholomeos ve Diyanet İşleri eski Başkanı Ali Bardakoğlu gibi isimler barış için bir araya gelecek. Ayrıca Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte pek çok ülkeden eski cumhurbaşkanı ve başbakan da zirvede deneyimlerini aktaracak.

Zirvenin en anlamlı projelerinden biri ise çocuklar için hazırlandı. Çevre, demokrasi ve su bilinci gibi konularda eğitim alan ilkokul çocuklarına zirve kapsamında bir tören düzenlenecek. Bu eğitimleri başarıyla tamamlayan miniklere sembolik birer "diploma" verilerek, geleceğin sorunlarına karşı şimdiden farkındalık kazanmaları sağlanacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün