Avrupa Adalet Divanı, Macaristan´ın 2021´de yürürlüğe giren Çocuk Koruma Yasası´nın AB hukukunu ihlal ettiğine ve LGBTQ+ topluluğunu ayrımcılığa uğrattığına hükmetti.
Bu karar, ilk kez bir üye devletin AB Temel Haklar Şartı’nı ihlal ettiği anlamına geliyor. Yasa, eşcinsellik ve cinsiyet değişimini teşvik eden içeriklerin çocuklara gösterilmesini yasaklamış, medya ve yayınevlerine bu tür kitap, film ve dizileri kaldırma zorunluluğu getirmişti. Mahkeme, düzenlemenin eşcinsel ve trans bireyleri damgaladığını, pedofili ile ilişkilendirdiğini ve nefret davranışlarını teşvik edebileceğini belirtti.
Divandaki 27 yargıcın da katıldığı kararda, Macaristan’ın ayrımcılıktan korunma, özel hayatın gizliliği, ifade ve bilgi özgürlüğü gibi temel hakları ihlal ettiği vurgulandı. Ülkenin yasayı derhal yürürlükten kaldırması istendi.
Macaristan hükümeti ise çocukları koruma ve ulusal kimliği muhafaza etme gerekçesiyle yasayı savunmuştu. 2025’te aynı yasa kapsamında Budapeşte Onur Yürüyüşü yasaklanmış, buna rağmen yüzbinlerce kişi yürüyüşe katılmıştı.