“Unutma, hatırla, sorumluluk al”

13 Nisan Pazartesi akşamı Neve Şalom Sinagogu´nda Yahudi oldukları için hayatını kaybeden 6 milyon Yahudi anısına Şoa kurbanları anma töreni gerçekleşti.

Elda SASUN Toplum
15 Nisan 2026 Çarşamba

Hahambaşı Rav David Sivi, Türk Yahudi Toplumu yetkililerinin yanı sıra diplomatik temsilciliklerden ve dini liderlerden üst düzeyde katılım olan törende

Minha duasının ardından her biri 6 milyon kurbanlar için yakılan 6 mum yakıldı.

Mum yakılmasının ardından Reysi Haleva bir konuşma yaptı:

“Bugün burada, insanlık tarihinin en karanlık, en izahı mümkün olmayan sayfalarından biri olan Yom Aşoa vesilesiyle toplandık. Altı milyon canın, sistematik bir nefretle hayattan koparılışını anarken, sadece geçmişin yasını tutmuyor; aynı zamanda bugünün ve yarının nöbetini tutuyoruz.

Holokost, yani Şoa, sadece bir savaş trajedisi değildi. O, modernleşmiş ve maalesef sıradanlaştırılmış bir kötülük projesiydi. İnsan onurunun her gün biraz daha çiğnendiği o kamplarda, sadece bedenler değil, insanlığın ortak vicdanı da katledilmek istendi. Auschwitz'in dondurucu rüzgârı bizlere tek bir gerçeği fısıldadı: Nefret, sessizlikle ve tepkisizlikle beslenir.

Ne yazık ki bugün, ‘Bir daha asla’ dediğimiz o karanlık bulutların tekrar üzerimizde toplandığını görüyoruz. Antisemitizm, modern dünyada sadece fiziksel saldırılarla değil; dijital platformlarda yayılan yalanlarla, akıl almaz komplo teorileriyle ve en acısı eğitim yuvalarında, kampüslerde yükselen dışlayıcı dille yeniden doruk noktasına ulaştı. Bugün dünyanın dört bir yanında sinagoglara yapılan saldırıları, sosyal medyadaki sistematik linç girişimlerini ve Holokost'un gerçekliğini sulandıran o tehlikeli revizyonizmi endişeyle izliyoruz. Şunu net bir şekilde söylemeliyiz; Antisemitizm sadece Yahudilerin sorunu değildir. Bir toplumda bu nefret yükseliyorsa, o toplumun demokrasi ve adalet temelleri çürüyor demektir.

Holokost, insanlık tarihinin en karanlık ve en acı sayfalarından biri olarak içimde derin bir hüzün ve sarsıcı bir düşünce bırakıyor. Bu trajediyi düşündüğümde sadece kaybedilen hayatların değil, aynı zamanda yok edilen umutların, hayallerin ve hikâyelerin de yasını tutuyorum. Aynı zamanda bu acının, bizlere hoşgörünün, empati kurmanın ve farklılıklara saygı göstermenin ne kadar hayati olduğunu öğreten güçlü bir ders olduğuna inanıyorum.

Bu yüzden, geçmişin bu ağır yükünü hatırlayarak, insanlığın bir daha asla böylesi bir karanlığa sürüklenmemesi için hep birlikte daha adil, daha vicdanlı ve daha duyarlı bir dünya kurma sorumluluğunu taşıdığımıza inanıyorum.

Unutmamanın, hatırlamanın ve bu karanlık tarihin bir daha asla tekrarlanmaması için sorumluluk almanın hepimizin ortak görevi olduğuna inanıyorum.

Ancak bizler, sadece kurbanların hikâyesiyle tanımlanan bir halk değiliz. Bizler, en zifiri karanlıkta bile ayağa kalkmayı bilen onurlu bir mirasın taşıyıcılarıyız. Nefret her yanı sarsa da, antisemitizm doruklara çıksa da unutmayın: Karanlık, ışığın olduğu yerde barınamaz. Bizler eğitimle, dayanışmayla ve birbirimize kenetlenerek bu karanlığı dağıtacağız. Acımız derin ama umudumuz her zamankinden daha diri.

Geçmişin anısına, geleceğin hatırına; yaşasın hayat, yaşasın hafıza.”

Daha sonra gerçekleşen dini törende Rav Nafi Haleva Teilim, Rav Yeuda Adoni Mişna, Hahambaşı Rav David Sivi Zohar’dan dua ve Kadiş okudular.

Törene Yunanistan Başkonsolosu Konstantinos Koutras, Avusturya Başkonsolosu Josef Saiger, Macaristan Başkonsolosu Laszlo Keller, Fransa Başkonsolos Yardımcısı Marie Guile, İngiltere Başkonsolos Yardımcısı Nicolas Fulton, Hollanda Başkonsolos Yardımcısı Karin Jones Schaper, Belçika Konsolosu Tim Van Anderlecht, Almanya Başkonsolosluğu Siyaset ve İnsan Hakları Sorumlusu Sammy Düsdieker, ABD Başkonsolosluğu’ndan Andrew Loftesnes ve Amanda Suarez ile eşi, Polonya Başkonsolosluğu’ndan Piotr Firlus, Türkiye Ermenileri Patriğini temsilen Başepiskopos Aram Ateşyan, Süryani Kadim Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik vekilini temsilen Peder Mihail Töre, Süryani Katolik Kilisesi’nden Abune Cimi Serkek, Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Teoman Önder, Rumvader Strato Dolçinyadi, Cemaat Vakıfları Koordinatörü Muteber Yılmazcan, Latin Katolik Cemaatini temsilen Fr. Felianus Dogon ve Fr. Antonius Duma ve Türkiye Ermeni Katolik Patrikhanesinden Vartan Kirakos Kazancıyan’ı temsilen Baş Rahip Apraham Fırat da katıldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün