ABD Başkanı Donald Trump, İran´ın resmî açıklamalarla müzakereleri reddettiğini ancak aslında gizli görüşmeler yürüttüğünü iddia etti.
Trump, İran liderlerinin halkın tepkisinden korktuğu için bunu inkâr ettiğini belirtti. İran ise Washington’un sunduğu 15 maddelik ateşkes planını reddederek kendi taleplerini açıkladı. Bu talepler arasında savaş tazminatı, yetkililerin öldürülmesinin durdurulması ve Hürmüz Boğazı üzerinde tam egemenlik yer aldı.
Pakistan ve Türkiye arabulucu olarak öne çıkarken, ABD’nin önerisinde yaptırımların kaldırılması, nükleer programın sınırlandırılması, füze kapasitesinin azaltılması ve Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması bulunuyordu. Ancak İran, “düşmanla hiçbir görüşme yapılmadı” diyerek Trump’ın iddialarını reddetti.
Savaş 27. gününe girerken ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları yoğunlaştı. İsfahan ve Meşhed’de patlamalar yaşandı, Tel Aviv’de sirenler çaldı. İran da İsrail ve Körfez ülkelerine füze ve drone saldırıları düzenlemeyi sürdürdü. Hürmüz Boğazı’ndaki sevkiyatın durmasıyla petrol fiyatları küresel ölçekte yüzde 60 artarak 104 dolara çıktı.
Can kayıpları hızla yükseliyor: İran’da 1.500’den fazla, Lübnan’da 1.100 kişi öldü. İsrail’de ölü sayısı 20’ye, ABD’de 13’e, Körfez ülkelerinde ise 22’ye ulaştı.