NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa Parlamentosu´nda yaptığı konuşmada ABD Başkanı Donald Trump´ı güçlü bir şekilde savundu.
Rutte, “2025 sonunda tüm ülkelerin savunma harcamalarında yüzde 2 hedefini tutturması Trump sayesinde oldu. İtalya, İspanya, Belçika ve Kanada kendi başına bu kararı vermezdi. Ayrıca yüzde 5 hedefine çıkılması da Trump’ın etkisiyle gündeme geldi. Trump NATO için çok önemli” dedi.
Rutte, Avrupa’nın ABD güvenlik desteği olmadan kendini savunamayacağını, aksi durumda AB’nin nükleer silah geliştirmek için Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının yüzde 10’unu harcaması gerektiğini belirtti.
Grönland konusunda ise, ABD ile iki çalışma hattı üzerinde anlaşıldığını açıklayan Rutte, NATO’nun Arktik bölgesinde daha fazla sorumluluk üstleneceğini ve ABD’nin Danimarka ile doğrudan görüşeceğini belirtti. Bu süreçte Çin ve Rusya’nın bölgedeki etkisinin sınırlandırılması hedefleniyor.
Ukrayna savaşına da değinen Rutte, AB’nin Kiev’e sağladığı 90 milyar euroluk krediyi överken, bu paranın sadece Avrupa yapımı silahlara harcanması şartının esnetilmesi gerektiğini savundu. Avrupa savunma sanayisinin gelişmekte olduğunu ancak Ukrayna’nın acil ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede olmadığını belirtti.