ABD Başkanı Donald Trump, Mar-a-Lago´da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede Hamas ve İran´a sert uyarılarda bulundu.
Trump, Hamas’ın kısa sürede silah bırakması gerektiğini, aksi halde “çok kötü sonuçlarla” karşılaşacağını ifade etti. İran’a yönelik ise, nükleer programını yeniden başlatmaya kalkarsa “sert şekilde vurulacağını” açıkladı.
Trump, 2025 yılı içinde ABD’nin İran’ın üç nükleer tesisini bombaladığını hatırlatarak, gerekirse İsrail’in İran’a saldırısını destekleyeceğini ancak rejim değişikliği konusunu tartışmayacağını vurguladı. İran Cumhurbaşkanı Masud Pezeşkiyan ise ülkesinin ABD, İsrail ve Avrupa ile “tam kapsamlı bir savaş” içinde olduğunu, ekonomik sıkıntılara rağmen direnmeye devam edeceklerini belirtti.
Son dönemde İran’da ekonomik kriz derinleşirken, para birimi riyal hızla değer kaybetti ve halk protestolar düzenledi. Pezeşkiyan, 2024’te helikopter kazasında ölen Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin yerine düşük katılımlı seçimle göreve gelmiş, daha ılımlı bir isim olarak görülmüştü.