İsrail ve Mısır arasında 35 milyar dolarlık dev anlaşma

İsrail Başbakanı Netanyahu, Mısır ile 35 milyar dolarlık doğalgaz anlaşmasının onaylandığını duyurdu.

Dünya
18 Aralık 2025 Perşembe

İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Netanyahu, anlaşmayı İsrail tarihinin en büyük doğalgaz ihracat anlaşması olarak nitelendirdi. Anlaşma kapsamında elde edilecek gelirin 18 milyar dolarının doğrudan hazineye gireceğini belirten Netanyahu, bunun İsrail’in enerji alanındaki bölgesel konumunu güçlendireceğini ifade etti.

İsrail'in Akdeniz'deki en büyük doğalgaz sahalarından Leviathan’ın ortaklarından NewMed şirketi, 7 Ağustos’ta Mısır ile 2040 yılına kadar 130 milyar metreküp gaz ihracatını kapsayan anlaşmanın imzalandığını duyurmuştu.

Anlaşmanın, Leviathan sahasının genişletilmesinin önünü açacağı ve 2064’e kadar İsrail iç pazarına gaz arzını güvence altına almayı hedeflediği belirtildi. İsrail ile Mısır arasında daha önce 2019’da 60 milyar metreküplük bir gaz anlaşması imzalanmış, Leviathan sahasından Mısır’a gaz akışı 2020’de başlamıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün