2025'in Son Bayramına Özel: Hanuka Tarifleri

Orli GÜNER Genç Mutfak
16 Aralık 2025 Salı

Herkese merhaba. Hanuka Bayramı denilince, hemen akıllara gelen iki tariften bahsedeceğim sizlere... Rugelach, Aşkenaz Yahudileri tarafından 1700'lü yıllarda yapılmaya başlanmış, özel günlerde sıklıkla tüketilen bir hamur ürünüdür. Dolgu olarak tarçın, ceviz, çikolata, kayısı marmeladı, kuru üzüm, haşhaş ezmesi gibi ürünler kullanılır. Hamuruna ise genellikle krem peynir eklenerek, yumuşak ve ağızda dağılan bir doku elde edilir. Açılan hamurun içerisi, tercih edilen malzemeler ile doldurulduktan sonra, sarılarak şekil verilir ve fırınlanarak pişirilir.

İlk olarak, hazır milföy hamuru ile kolayca hazırlayabileceğiniz atıştırmalık rugelachlar yapacağız.

 
   

Lokmalık Rugelach

Milföy hamuru

Sürülebilir çikolata ya da tarçın ve ceviz

 

Üzeri için;

1 adet yumurtanın sarısı

Toz şeker

 

Milföy hamurları üçgen şekilde kesilir, üzerine tercih edilen dolgu malzemesi (sürülebilir çikolata ya da ceviz-tarçın ikilisi) konulur. İçe doğru sarılarak rulo şekli verilir, yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. Yumurta sarısı sürüldükten sonra, toz şeker gezdirilerek 180-200 derece fırında 15- 20 dakika kadar pişirilir.

 

Latke, Aşkenaz mutfağına ait bir patates köftesi çeşididir. Hanuka Bayramlarında sıklıkla yapılır. Kugelin aksine yağda kızartılarak pişirilir.

Ben de bugün orijinal tarifler paylaşmak yerine, klasiklere kendi yorumumu katarak kültür sentezi yaratmak istedim. Umarım ki beğenirsiniz.

 
   

Sebzeli Latke Taco

1 adet büyük boy patates

½ adet rendelenmiş soğan (suyu sıkılmış)

1 adet küçük boy yumurta

Bir miktar un

Tuz

Karabiber

Zeytinyağı

 

İç harç için;

Soğan

Mantar

Kapya biber

Ispanak

Mısır

Tuz, karabiber, toz kırmızı biber, kimyon

Zeytinyağı

 

Patates rendenin ince tarafı ile rendelenir, soğan ile karıştırılır. İçerisine yumurta, un, tuz ve karabiber eklenerek yağlanmış tavaya yayılır. Çift taraflı olarak pişirilir.

İç harcı için, sebzeler (soğan, mantar, biber ve ıspanak) sırası ile ilave edilerek sotelenir. Mısır da eklenerek, baharatlar ile lezzetlendirilir.

Latkenin içerisine, hazırlanmış olan iç harç konularak ortadan ikiye katlanır. İsteğe göre, ekşi krema ve soslar ile servis edebilirsiniz. Deneyen herkese afiyet olsun. ☺

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün