Fox News'un haberine göre, Arjantin hükümeti, 1959 yılında Paraguay'a kaçana kadar ülkede nispeten kaygısız bir hayat süren Nazi savaş suçlusu Josef Mengele hakkında ayrıntılı bir dosya tutuyor.
Auschwitz'de tutuklular üzerinde yaptığı vahşi tıbbi deneyler nedeniyle "Ölüm Meleği" olarak bilinen Mengele, belgelere göre 1949'da sahte bir İtalyan pasaportuyla Helmut Gregor adıyla ülkeye giriş yapmıştı.
Fox'un belgelerini göre, Arjantin hükümetinin o dönemde savaştan sonra Avrupa'dan kaçan Nazileri barındırdığı biliniyordu ve 1950'lerde Mengele'nin ülkede olduğunun farkına varılmıştı.
Mengele, Arjantin'de kendini o kadar rahat hissetti ki, 1956'da gerçek adını kullanmaya başladı. Buenos Aires'teki Batı Almanya Büyükelçiliği'nden doğum belgesinin aslını istedi ve kimlik kartlarının da bu şekilde yeniden düzenlenmesini talep etti.
Arjantin Federal Koordinatörlüğü'nden 1960’da gelen bir yazıda, Mengele'nin kimliği hakkında ülkenin bilgi sahibi olduğu, resmi kimliğini değiştirmek için ülkeye girdiğinde neden sahte isim kullandığına dair açıklama yapıldığı belirtiliyor.
Belgenin çevirisi "Dolayısıyla, gerçek adını koruyarak, söz konusu kişinin SS Cemiyeti'ne mensup olduğu anlaşılıyor... Bu dönemde gergin olduğunu göstererek, savaş sırasında Çekoslovakya'da Alman SS'inde doktor olarak çalıştığını ve Kızıl Haç'ın kendisini 'savaş suçlusu' olarak nitelendirdiğini belirtti. Antropoloji okumuş ve Nürnberg mahkemelerinde, özellikle kafatasları ve kemikler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir kişiydi; ancak bu birliktelik Nasyonal Sosyalist Almanya'da suç sayılıyordu," ifadelerine yer veriyor.
Muhtıranın yazıldığı tarihte Mengele, Batı Almanya'nın talebi üzerine Arjantin'in kendisini iade etmesi için artan uluslararası baskılar nedeniyle Paraguay'a kaçmıştı. 1960 civarında Brezilya'ya vardı ve 1979'daki ölümüne kadar orada yaşadı. Belgelere göre, Arjantin istihbaratı Nazi'yi Güney Amerika'daki yaşamı boyunca takip etti.