İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, başkentin Tahran´dan taşınmasının artık kaçınılmaz olduğunu açıkladı.
Pezeşkiyan, Tahran’ın aşırı kalabalık, plansız yapılaşma ve ciddi su sıkıntısı nedeniyle daha fazla nüfus ve inşaatı kaldıramadığını belirtti. Hükümet, yeni başkent için ülkenin güneydoğusundaki gelişmemiş Makran bölgesini olası aday olarak gösteriyor ancak net bir detay açıklanmadı.
Tahran’daki barajların doluluk oranı hızla düşüyor. Amir Kabir Barajı geçen hafta yalnızca yüzde 8 doluydu. Su basıncı düşürülmeye başlanırken yetkililer, muslukların tamamen kesilebileceği uyarısında bulunuyor.
Hükümet su krizini iklim değişikliği ve yaptırımlara bağlasa da uzmanlar asıl nedenin yıllardır süren yanlış yönetim olduğunu vurguluyor. 2012–2018 arasında çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan yüzlerce yeni baraj inşa edildi, yeraltı suları aşırı çekildi ve eskiyen altyapı nedeniyle şehir suyunun yüzde 25’i kaybedilir hâle geldi.