Trump: “Hamas kalıcı barışa hazır. İsrail derhal bombalamayı durdursun”

Hamas´ın barış anlaşması cevabına Trump´tan onay geldi. Dün akşam bir açıklama yapan Hamas, 20 maddelik barış planından Gazze´de kalan tüm rehinelerin serbest bırakılması gibi bazı unsurlarını kabul ettiğini, ancak diğer unsurların "daha fazla istişare" gerektirdiğini belirtti.

Dünya
4 Ekim 2025 Cumartesi

İsrail Başbakanlık Ofisi, sürecin Trump’ın vizyonuna uygun şekilde yürütüleceğini açıkladı. Trump, Hamas’ın tüm rehineleri serbest bırakmaya hazır olduğunu duyurmasının ardından İsrail’den bombardımanı derhal durdurulmasını istedi.

Hamas, rehinelerin serbest bırakılması için kendilerine verilen 72 saatin gerçekçi olmadığını ve teslimin daha uzun sürebileceğini belirtti. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Hamas’ın kalıcı barışa hazır olduğunu düşündüğünü ve Ortadoğu’da uzun süredir aranan barış için görüşmelerin başladığını dile getirdi. Hamas da Trump’ın açıklamalarını “cesaret verici” olarak nitelendirdi ve müzakerelere hazır olduklarını duyurdu.

Arabulucular, anlaşmadaki tartışmalı konular üzerinde Hamas ile görüşmelere başladıklarını bildirirken, İsrail tarafı planın nihai olduğunu ve yeniden müzakere edilmeyeceğini vurguladı. Trump’ın doğrudan sürece dahil olduğu, ABD’nin tüm gücüyle süreci desteklediği belirtildi. Ancak ABD’li Senatör Lindsey Graham, Hamas’ın yanıtını “şartlı kabul” olarak değerlendirerek, silahsızlanma ve diğer konularda sorunların sürdüğünü belirtti. İsrail muhalefet lideri Yair Lapid ise Trump’ın girişimini desteklediğini ve Netanyahu’nun sürece devam etmesi için siyasi desteğin bulunduğunu açıkladı. Hamas, Gazze’nin geleceği ve Filistin halkının haklarıyla ilgili maddelerin ise ulusal bir çerçevede ve uluslararası kararlarla ele alınacağını belirtti. Plan, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Mısır, Ürdün, BAE), Endonezya, Pakistan gibi Müslüman ülkelerin de desteğini aldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün