Sonbahar mevsiminde bağışıklığınızı doğal yollarla güçlendirmek için doğru besinleri tüketmek çok önemli. Sıcak yaz aylarının hemen ardından gelen sonbahar mevsiminde hava sıcaklıklarının düşmesi, güneş ışığının azalması ve gündüzlerin kısalması gibi değişiklikler insan vücudunu etkiler. Özellikle vücudu bakteri ve virüs gibi yabancı mikroorganizmalarla savaşıp hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemi zayıflayabilir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi hem genel sağlık hem olası hastalıkları önlemek açısından oldukça önemlidir. Bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını yerine getirmesini desteklemek için başvurulabilecek etkili yöntemler arasında doğru ve dengeli beslenme yer alır.
C Vitamini Kaynakları: Turunçgiller ve kırmızı biber
C vitamini kaynakları, sonbahar aylarında bağışıklık sistemini desteklemek ve hastalıklardan korunmak için en çok tüketilen besinler arasındadır. Bağışıklık güçlendirici vitaminler arasında yer alan C vitamini hücre hasarına karşı savaşan, bağışıklık sisteminin mikroplara verdiği yanıtı artıran ve enflamasyon giderici etkisi olan güçlü bir antioksidandır.
Beta Karoten Zengini Gıdalar: Havuç ve tatlı patates
Havuç ve tatlı patates, turuncu rengini veren bir bitki pigmenti olan beta-karoten bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendiren sonbahar besinlerinde bulunan beta-karoten, bitkisel bir A vitamini kaynağıdır. Beta-karoten vücuda alındığında bağışıklık güçlendirici etkiler gösteren A vitaminine dönüşür.
Çinko İçeren Besinler: Kabak çekirdeği ve ıspanak
Çinko, cilt bariyerinin güçlendirilmesinde lenfositler içindeki gen düzenlemesine kadar bağışıklık sisteminin birçok noktasında etkilidir. Nötrofiller başta olmak üzere bağışıklık sisteminin savaşçı hücrelerinin normal gelişimi ve işlevi için oldukça önemlidir. Çinko eksikliği olan insanlar, çeşitli patojenlere karşı daha duyarlı hâle gelebilirler.
Antioksidanlar ve Polifenoller: Nar ve yaban mersini
Antioksidanlar, hücrelerde meydana gelen oksidasyonun sonucu oluşan serbest radikalleri etkisiz hâle getirerek hücrelerin hasar görmesini önleyen maddelerdir. Antioksidanlar bağışıklık sistemini korur; bakterilere, virüslere ve parazitlere karşı direnci artırır. Bu nedenle antioksidanların günlük diyete dâhil edilmesi önemlidir.
Probiyotik Zengini Gıdalar: Yoğurt ve kefir
Bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için çok yönlü mekanizmaların bir arada uyum içinde olması gerekir. Bağırsak sağlığı da bağışıklık sistemini etkileyen faktörlerden biridir. Kefir ve yoğurt gibi probiyotikler bakımından zengin gıdaların bağırsak mikrobiyomunu doğrudan etkilediğini ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını iyileştirdiğini gösterir.