Yaz yangınları bitmek bilmiyor. İzmir, Çanakkale, Bursa gibi şehirlerde önemli derecede hasar bırakan orman yangınları, yazın sonuna geldiğimiz bugünlerde de devam ediyor.
Türkiye’nin dört bir yanında
Orman yangınları Türkiye’nin birçok bölgesinde peş peşe çıkmaya devam ediyor. Neredeyse her gün farklı noktalardan yükselen alevler, hem ormanları hem de yerleşim alanlarını tehdit ediyor. Hafta başında, İzmir’in Menderes ilçesi, Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek Mahallesi, Antalya’nın Manavgat ilçesi, Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyü alevlerle boğuşan yöreler oldu.
‘Mega’ yangın
Uzmanlar, bu sene yaşadığımız yangınların ‘mega yangın’ kategorisinde olduğunu belirtirken, birçok yangının büyümeden söndürüldüğü ancak bazı yangınların rüzgarla çok büyüdüğünü ifade ediyor. Yangınların çıkmasında insan faktörü, ilk sırada yer alıyor.
69 bin hektar orman
Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, bu yıl yangınlarla mücadelede 105 helikopter, 27 uçak ve 14 İHA görev yapıyor. Uçaklar 7 bin sorti, helikopterler ise 44 bine yakın sorti yaptı.
Yılbaşından bu yana, 2 bin 311'i ormanlık, 3 bin 88'i ise orman dışı alanda olmak üzere 5 bin 399 orman yangını meydana geldi. Söz konusu yangınlarda 69 bin hektar orman alanı zarar gördü.