BM'den uyarı: Gazze planı yeni bir felaket riski yaratıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı, Güvenlik Konseyi´ni, İsrail´in Gazze´yi kontrol altına alma planının yeni bir felakete yol açabileceği konusunda uyardı.

Dünya
13 Ağustos 2025 Çarşamba

Pazar günü, BM Güvenlik Konseyi'nde, Gazze'deki durum ve özellikle İsrail'in şeridin tamamını kontrol etme planı üzerine acil bir toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenča, "Eğer bu planlar uygulanırsa, Gazze'de büyük bir felaket yaratacak, yansımaları tüm bölgeye yayılacak ve sivil halkın yerinden edilmesine, katliamlara ve yıkıma neden olacaktır" dedi.

Güvenlik Konseyi'ndeki toplantı, planın savaşın daha da uzamasına neden olacağı uyarısında bulunan İngiltere'nin talebi üzerine gerçekleştirildi. İngiltere'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı James Kariuki, planın "Gazze'deki sivil halkın acılarını artıracağını" belirterek, "Bu, bir çözüme ulaşma yolu değil, daha fazla kan dökülmesine giden bir yoldur" dedi.

Sekiz Avrupa ülkesinin dışişleri bakanları da İsrail'in Gazze'yi tam kontrol altına alma planına ilişkin ortak bir bildiri yayınlayarak, planın "insani durumu daha da kötüleştireceğini ve hayatta kalan tüm rehinelerin hayatını tehlikeye atacağını" duyurdu. Ortak bildiride İspanya, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, Malta, Norveç, Portekiz ve Slovenya dışişleri bakanlarının imzası bulunuyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün