İsrail tarihinin en büyük ihracat anlaşmasında NewMed Energy ve Leviathan gaz ortakları, 2040 yılına kadar Mısır´a yaklaşık 130 milyar metreküp (BCM) doğal gaz tedarik etmek için 35 milyar dolarlık bir anlaşmaya imza attı.
Mısır’ın Blue Ocean Energy şirketiyle yapılan bu anlaşma, önceki 60 milyar metreküplük anlaşmayı genişletiyor ve bölgesel enerji iş birliğini güçlendirmeyi hedefliyor.
NewMed CEO’su Yossi Abu, anlaşmayı “bölgesel enerji ekonomisinde oyunun kurallarını değiştiren tarihi bir adım” olarak nitelendirdi.
Mısır'ın Blue Ocean Energy şirketiyle imzalanan anlaşma, daha önceki anlaşmayı önemli ölçüde güçlendiriyor ve İsrail'in on yıllarca sürecek iç gaz ihtiyacını güvence altına alırken, bölgesel enerji iş birliğini de güçlendirmesi bekleniyor.
Gaz, 2020’den beri Mısır’a gaz sağlayan Leviathan sahasından gönderilecek. Anlaşma iki aşamada uygulanacak. İlk aşamada 2026’da başlayacak 20 milyar metreküplük ihracat için altyapı çalışmaları yapılacak. İkinci aşamada ise Leviathan sahasının kapasitesi artırılarak 110 milyar metreküp daha gaz ihraç edilecek.