AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Brüksel'deki Dış İlişkiler Konseyi toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin İsrail’i Gazze’deki eylemleri nedeniyle “cezalandırmayacağını” söyledi. Kallas, Bunun yerine, İsrail’in Gazze’ye insani yardım akışını artırmayı hedefleyen son anlaşmayı nasıl uyguladığını “yakından takip edeceklerini” belirtti.
Avrupa Birliği dışişleri bakanları, geçen hafta varılan, Gazze’ye giren yardım kamyonlarının sayısını artırmayı, gıda dağıtımını iyileştirmeyi ve bazı sınır geçiş noktalarını açmayı hedefleyen AB-İsrail anlaşmasını görüşmek üzere Brüksel’de bir araya geldi. Ayrıca, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın ihlali karşısında olası yanıtlar olarak, vizesiz seyahatin askıya alınması ve Yahudi yerleşimlerinden ithalatın durdurulması gibi önlemleri içeren kapsamlı bir 10 seçeneklik listeyi de değerlendirdiler.
“İsrail’in sahadaki insani durumu iyileştirmek için daha somut adımlar atması gerekiyor,” diyen Kallas, İsrail’in halihazırda yardım erişimi ve tedarikini artırdığını da sözlerine ekledi ve “AB, bu ortak anlayışın ve verilen taahhütlerin nasıl hayata geçirildiğini yakından izleyecek” vurgusunu yaptı. Kallas, “Amacımız İsrail’i cezalandırmak değil, Gazze’deki durumu iyileştirmek” dedi.
AB diplomatları varılan anlaşmaya ne ölçüde uyulduğunu her iki haftada bir değerlendirecek. Avrupa Birliği ise İsrail’in verdiği sözleri tutmaması durumunda devreye sokulabilecek 10 seçeneği masada tutacak.
Geçen hafta, İsrail ordusu, Gazze’de bir su dağıtım noktasına düzenlenen ve aralarında altı çocuğun da bulunduğu on kişinin ölümüne neden olan saldırının ardından "teknik bir hata" yapıldığını kabul etmişti.
Toplantıda öncesinde bazı bakanlar da İsrail’e karşı somut önlemler alınmasını istediklerine dair açık sinyaller vermişti. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, AB ve uluslararası hukuk çerçevesinde ülkesinin AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın askıya alınmasını, İsrail’e silah ambargosu uygulanmasını ve Yahudi yerleşimlerinden ürün ithalatının yasaklanmasını savunacağını belirtmişti. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot da, ülkesinin Batı Şeria’daki aşırılıkçı ve şiddet yanlısı yerleşim faaliyetlerinden sorumlu kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu ifade etmişti.