İzmirli Levanten Romano ailesinin gündelik yaşam ve sosyal tarihe ışık tutan fotoğraf arşivi, Salt Araştırma’da çevrimiçi erişime açıldı.
Karşıyaka’da (İzmir) doğan, Fernande ve Jozef Romano’nun oğlu Fernando (1923–2011), İzmir Saint Joseph Lisesi ve Fransa’daki üniversite eğitiminin ardından mezunu olduğu okulda öğretmenlik yaptı. Kısa bir süre babasının deniz taşımacılığı şirketinde çalıştıktan sonra Alex Dabcovitch’in şirketinin İzmir acentesinde işe girdi. 1964’te eşi Rita (1922-2017) ve iki oğlu Alain (1949-1999) ve Jojo (1956-1976) ile İstanbul’a taşındı; Galata Rıhtımı’nda bulunan Dabkoviç Deniz Acentalığı Nakliyat Şirketi’nde çalışmaya başladı. Önce Şişli, ardından Yeşilköy’e yerleşen Fernando, daha sonra ailesiyle birlikte tekrar İzmir’e döndü.
Fernando Romano’nun İzmir ve İstanbul’un yanı sıra Fransa, İsviçre ve Yunanistan’a yaptığı seyahatlerde çektiği fotoğraflardan oluşan koleksiyon,1950’lerden 1980’lere Levanten bir ailenin yaşamından kesitler ile dönemin deniz acentelerinin faaliyetlerine ilişkin ipuçları sunuyor. Koleksiyonu incelemek için archives.saltresearch.org.
‘Troia Destanı: Kumaşlarda Saklı Zaman’ Sergisi
Troia’nın binlerce yıllık destanını iğneyle işlenmiş, ‘Troia Destanı: Kumaşlarda Saklı Zaman’ sergisi, dikişle anlatılmış görsel bir masala dönüştüren koleksiyon, Bakırköy Sanat’ta kapılarını açtı. Boreas Kadın ve Sanat Derneği’nin, Homeros’un İlyada destanının 24 sahnesine, 24 eşsiz kırkyama eseriyle yeniden hayat verdiği sergi, İBB Kültür ve İBB Miras’ın katkılarıyla gerçekleşiyor. Her biri el emeğiyle yaratılmış kırkyama eserlerinde sanat ve kültürel mirası harmanlayan sergi, hem mitlerin kumaşla buluştuğu bir bellek hem de kadın emeğinin, sanatın ve anlatıların zamana meydan okuyan gücüne bir övgü. Sergi, 25 Temmuz’a kadar Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında Bakırköy Sanat’ta ziyaret edilebilir.
Kalyon Kültür’de ‘Gündelik Mucizeler’
Kalyon Kültür’ün yeni sergisi ‘Gündelik Mucizeler’, 25 Haziran’da sanatseverlerle buluştu. Gündelik yaşamın sıradan gibi görünen anlarından ilham alan on çağdaş sanatçının eserlerini bir araya getiren, küratörlüğünü Kalyon Kültür Sanat Yönetmeni Aslı Bora’nın yaptığı sergi, 17 Ekim’e kadar ziyarete açık olacak.
Ayla Turan, Ebru Kocaer, Ecem Dilan Köse, Erhan Lanpir, Gülveli Kaya, Muhammet Bakır, Mr. Hure, Saghar Daeiri, Seydi Murat Koç ve Zeynep Abacı’nın toplam 29 eserinden oluşan bu bütünlüklü sergi, sanatla gündelik hayat arasında sezgisel ve duyusal bir bağ kurma imkânı sunuyor.