Yazın ateşiyle dönüşmek: Ayurvedik Yaz Rehberi

Güneş yükselirken sadece hava değil, içimizdeki enerji de değişiyor. Ayurveda´ya göre bu mevsim, ateşin yani ´Pitta´nın zamanı.

Seren ALÇEH Yaşam
12 Haziran 2025 Perşembe

Yaz, özelliklerini göstermeye başladıkça; doğa da kendi ritminde canlanıyor ve dönüşüyor. Günler uzuyor, güneş içimizi daha fazla ısıtıyor. Mevsimlerin döngüsünde sadece çevremiz değil, bedenimiz ve ruh halimiz de bir değişim içinde. Sabah aydınlığa uyanmak bizi güne daha zinde başlatıyor, enerji seviyemiz yükseliyor. Peki, bu yükselen enerjiyi gün içinde nasıl yönettiğimizin ne kadar farkındayız?

Doğanın bir ritmi var ve o kendi temposunda akmaya devam ediyor. Uyum sağlaması gereken biziz. Ayurveda’ya göre yaz ayları, ‘Pitta dosha’nın baskın olduğu bir dönemdir. Ateş ve su elementlerinden oluşan bu enerji, yazın artan sıcaklığıyla birlikte daha da belirginleşir. Canlılık, üretkenlik, odaklanma ve dönüşüm, Pitta’nın temel nitelikleridir. “Kanı kaynıyor” diyerek Pitta dosha’yı tarif etmişler. Bu dönemde harekete geçmek, yaratmak ve dönüştürmek daha kolay gelebilir.

Ama her ateş gibi, Pitta’nın da dengede olması gerekir. “Yangına körükle gitmeden” bu enerjiyi doğru kullanmak önemli. Yoksa, ateşin dönüştürücü gücü bizi de yakabilir.

Fark etmesek de bedenimiz serinlemeye, zihnimiz ise sakinleşmeye, yavaşlamaya ihtiyaç duyabilir. Ağır yiyecekler, fazla efor ya da sürekli plan-program hali, bu dönemde bizi daha çabuk yorabilir. Ateşi harlamadan, dönüştürücü gücünü destekleyerek doğayla uyum içinde yaşadığımızda hem fiziksel sağlığımızı hem de dengemizi koruyabiliriz.

Pitta dosha dengedeyken, sindirim sistemi düzenli çalışır, metabolizma hızlıdır, zihin berrak ve çeviktir, cilt ise parlak ve sağlıklıdır. Bu dönemde kendimizi enerjik, üretken ve odaklanmış hissederiz.

Ancak denge bozulduğunda, nedensiz öfke ve tahammülsüzlük artabilir. Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve sivilce gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Mide yanması, reflü ve hazımsızlık sıklaşabilir; çünkü bedende enflamasyon artar.

Bedenimiz sandığımızdan çok daha güçlü ve akıllı. Her şeyin farkında ve ihtiyaçlarını bize anlatıyor. Belki de nazikçe, “Serinlemeye ihtiyacım var” ya da “Yavaşlamam gerek” diyor. Ama biz, gündelik koşturmacanın ya da geçici keyiflerin içinde bu sesi duymamayı seçersek, beden de bir noktada daha yüksek sesle konuşmak zorunda kalır.

Şefkatle ve zamanında bu sese kulak vermek; bedenimizin, ruhumuzun neye ihtiyaç duyduğunu fark etmek, onunla iş birliği yapmak bizi dengeye getirir. Ve dengede efor yoktur. Her şey olması gerektiği gibidir.

Tabii ki alışkanlıkları değiştirmek, yenilerini yerleştirmek zaman alabilir, evet. Ama en azından yola çıkmak, küçük de olsa bir adım atmaya niyet etmek iyi bir başlangıç noktasıdır. Bu yola da en ölçülebilir yerden, beslenmeden başlayabiliriz.

 

Pitta’yı Dengeleyen Yaz Beslenmesi

  1. Su oranı yüksek sebzelere ağırlık verin:
    Salatalık, kabak, marul, roka, yeşil fasulye gibi hafif ve serinletici sebzeler hem sindirimi rahatlatır hem de vücudu serin tutar.
  2. Tatlı ve sulu meyveler tüketmeye çalışın:
    Kavun, karpuz, üzüm, elma, armut, mango gibi meyveler Pitta’yı yatıştırır.  Ekşi veya fazla olgun meyveleri azaltmaya çalışın.
  3. Sade, hafif ve pişmiş yiyecekleri tercih edin:
    Ilık ve iyi pişmiş yemekler sindirimi kolaylaştırır. Sebze yemekleri, basmati pirinci, kinoa gibi tahıllar idealdir.
  4. Baharat kullanımında ölçülü olun:
    Aşırı acı, keskin baharatlar (acı biber, sarımsak, hardal tohumu) Pitta’yı artırır. Bunun yerine kişniş, rezene, nane, kimyon gibi serinletici baharatları tercih edin.
  5. Aşırı soğuk gıdalardan uzak durun:
    Serinlemek için aşırı soğuk, dondurucu gıdalara yönelmeyin. Dondurma, buzlu içecekler gibi çok soğuk gıdalar sindirim ateşini söndürebilir. Serinletici ama oda sıcaklığında gıdalar tüketmeye özen gösterin. 
  6. Alkol ile mesafenizi bilin:
    Yaz aylarında rakı, şarap keyfi kaçamakları tabii ki olacaktır. Dengeli bir şekilde tabii tüketebilirsiniz. Ancak bedeni dinleyin. Bir yanma, rahatsızlık varsa serinletici alternatiflere yönelin. Özellikle kırmızı şarap ve sert içkiler Pitta’yı tetikleyebilir.
  7. Kafeini azaltın:
    Yemekten sonra içilen bir kahve, serinlemek için içilen bir iced latte sorun yaratmaz. Ancak unutmayın ki, kahve, siyah çay gibi içecekler kafeinin etkisiyle hızla enerji verebilir.  Bir anda gelen bu enerjinin bedene etkilerini gözlemleyin. Kalp atışlarınız hızlanıyorsa, tanımlayamadığınız bir öfke ya da huzursuzluk hissi geliyorsa belki rezene çayı, papatya, yasemin veya nane çayı gibi bitki çayları ile sakinleşme vaktidir.


Bedenimizi en iyi biz tanırız. Bu nedenle, tüm öneriler yalnızca tavsiye niteliğindedir. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, herhangi bir uygulamaya başlamadan önce lütfen doktorunuza danışın.
Kendinizi dinleyin, dengeye güvenin; yazın tadını çıkarın. Ateş, artık ihtiyacımız olmayanı yakarken, dönüştürücü gücüyle bizi daha iyi bir versiyonumuza taşısın.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün