Edebiyat dünyasının en önemli etkinliklerinden İTEF – İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali, 28 Mayıs – 1 Haziran arasında yer alacak. Bu yılki festival, ‘Edebiyat Ne İşe Yarar?’ teması etrafında düzenleniyor. Bu minvalde “Edebiyat neden var? Bu kadar insan neden okuyor? Yazarlar neden bu kadar çabalıyor?” soruları tartışılacak. Almanya, Fransa, İngiltere, Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’den 15 sanatçı festivale konuk olacak. Festivalde Ayfer Tunç, Büşra Naz Fırat, Dinçer Güçyeter, Ertuğ Uçar, Ezgi Tanergeç, Gordana Jović-Stojkovska, Ivan Antonovski, Kerry Drewery, Natasha Avramovska, Neva Altaj, Olga Martynova, Tarık Tufan, Véronique Maciejak, Žarko Kujundjiski ve Živko Grozdanoski sahnede okurlarla buluşacak.
Anlamsızlık Çağında Anlam Arayışı: Viktor E. Frankl ve Logoterapi
II. Dünya Savaşı’nda milyonlarca insan acı dolu günlere mahkûm edilmişti. Onlardan biri de sadece hayatta kalmanın ötesine geçerek bugün de etkisini sürdüren bir çağrıda bulunmuştu. Bu kişi bir Holokost kurtulanı olan psikiyatrist- Viktor E. Frankl’dı. Yazar-editör Özlem Küskü, anlamsızlık çağında Frankl'ın hayat hikâyesini ve ‘Logoterapi’ yaklaşımını tarihsel açıdan yeniden tartışmaya açıyor. 3 Haziran saat 19.00’da Anadolu Aydınlanma Vakfı bünyesinde, Kozyatağı Kültür Merkezi'nde gerçekleştireceği sunumda, bugünün dünyasında anlam arayışının neden hayati olduğunu sorgulayacak ve Viktor E. Frankl'ın Aushwitz yılları ile bu teorinin gelişimini anlatacak.
‘Sıradışı Minas’ Pera Müzesi’nde
Kuruluşunun 20. yılında, Pera Müzesi, Yavuz Selim küratörlüğündeki yeni bir koleksiyon sergisi ‘Sıradışı Minas: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Esin ve Yeniliğin Hikâyesi’ni, sanatseverlerle buluşturdu. Kütahya çiniciliğinin özgün ustalarından Minas Avramidis’e odaklanan yeni sergi, Kütahya çini geleneğinin 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başındaki dönüşümünü, sanatçının üretimleri üzerinden ele alıyor. Avramidis’in, Genovefa Hikâyesi tasvirli seramik tabak serisi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan seçilen eserler ve 2025 başında vakfa bağışlanan Sotiris Christidis’in taşbaskıları da ziyaretçilerle buluşuyor.
İki Kişilik Bir Dünya
Artopol Galeri, Ozan Ünal’ın bronz heykellerinden oluşan ‘İki Kişilik Bir Dünya’ başlıklı kişisel sergisi 15 Haziran’a dek açık kalacak. Heykel, yazı ve çizimi harmanlayan Ünal’ın sergisi, zamanın hoyratlığına, dünyanın büyüyen gürültüsüne, toplumsal hızın ve tahammülsüzlüğün iç sıkışıklığına karşı; iki kişinin kendilerine sessiz bir alan kurduğu, içe dönük ama dışa dirençli bir dünyayı anlatıyor.