İsrail´in Eurovision temsilcisi Yuval Raphael, İsviçre´nin Basel kentinde düzenlenen 69. Eurovision Şarkı Yarışması´nda finale kaldı.
Raphael, Hamas’ın 7 Ekim saldırısına atıfta bulunan “New Day Will Rise” adlı şarkıyı seslendirdi. Kendisi de Supernova Müzik Festivali’ndeki saldırıdan sağ kurtulanlardan biri olduğu için performansı İsrailliler için duygusal anlar yaşattı.
Bazı seyirciler Filistin bayrakları sallayarak Raphael’i yuhalarken bazıları ise alkışladı. Şarkının nakaratındaki “Yeni bir gün doğacak / Hayat devam edecek / Herkes ağlar / Yalnız ağlama” sözleri dikkat çekti.
Raphael, yarışma öncesi yaptığı açıklamada, Eurovision’a katılmanın büyük bir hayali olduğunu ve finale kalmanın kendisi için bir zafer olduğunu belirtmişti.
Bu yıl Gazze’deki savaş nedeniyle bazı eski Eurovision katılımcıları ve yayıncılar İsrail’in yarışmadan çıkarılmasını istemiş ancak Avrupa Yayın Birliği (EBU), İsrail’in kuralları ihlal etmediğini belirterek yarışmaya devam etmesine izin vermişti.
Eurovision finali 17 Mayıs’ta gerçekleşecek.