Trump Ortadoğu turuna Suudi Arabistan ile başladı

ABD Başkanı Donald Trump, ikinci başkanlık döneminin ilk Ortadoğu turu kapsamında Suudi Arabistan´a gitti.

Dünya
13 Mayıs 2025 Salı

Trump, dört gün boyunca Suudi Arabistan, Katar ve BAE’ye ziyarette bulunacak.

Trump, Ortadoğu turuna Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Riyad Havaalanında törenle karşılamasıyla başladı. İki lider daha sonra Riyad Havaalanındaki büyük bir salona geçerek özel bir görüşme gerçekleştirdi.

Ziyaretin ana gündem maddeleri arasında ticaret, yatırım ve askeri iş birliği yer alıyor. Trump’ın bin Selman ile Suudi Arabistan Kraliyet Divanı'nda görüşmesi ve Suudi Arabistan-ABD Yatırım Forumu’na katılması bekleniyor.

ABD basına göre Trump, Suudi Arabistan’dan 1 trilyon dolarlık yatırım çekmeyi planlarken Suudi yönetimi 600 milyar dolarlık yatırım vadediyor. Ziyaret süresince ABD ve Suudi Arabistan arasında önemli ticari ve silah anlaşmaları yapılması bekleniyor.

Trump'a bu seyahatinde, SpaceX, X, Tesla CEO'su ve Hükümet Verimliliği Bakanı Elon Musk da dahil olmak üzere çok sayıda Amerikan iş insanı eşlik ediyor.

Trump'ın Ortadoğu turu kapsamında perşembe günü İstanbul'a gelmesi de bekleniyor.

Trump, "Perşembe günü Rusya ve Ukrayna ile yapılacak toplantı çok önemli. Bu görüşmenin gerçekleşmesi konusunda çok ısrarcıydım. Bu toplantıdan iyi şeyler çıkabileceğini düşünüyorum" dedi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün