Sağlıklı Bir Besin: Bakla

Baklanın faydaları içerdiği besin bileşenleriyle oldukça fazladır. Bitkisel protein ve karbonhidratla yüklü bu besin sayısız faydalar zincirine sahiptir.

Ceysi KAZADO Çocuk-Aile
7 Mayıs 2025 Çarşamba

Düşük yağ oranına sahip olduğundan bakla sağlıklı beslenme açısından oldukça etkili bir besindir. Demir, folat ve magnezyum gibi vücut için gerekli olan mineraller içerir. Metabolik süreçlere katkı sağlar. Bağışıklık fonksiyonlarını geliştirir. Kan şekerini düzenler ve kilo verme sürecine yardım eder. Bağırsak sağlığını korumak da baklanın faydaları arasında sayılır. Demir kaynağıdır, anemi (kansızlık) önleyicidir.  

Bakla yemeği tarifi için malzemeler

  • 500 gram taze iç bakla
  • 250 gram dana kıyma
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı toz kırmızı biber

Bakla yemeği nasıl yapılır?

Kuru soğanların kabuklarını soyun, yıkayın ve ince ince doğrayın. Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın ve içerisine doğramış olduğunuz soğanları alın, pembeleşene dek kavurun. Kıymayı ilave edin ve rengi değişip, suyunu salıp, tekrar çekene kadar kavurmaya devam edin. Salçayı ilave edin ve salçanın kokusu çıkana dek kavurun. Üstüne yıkadığınız taze iç baklaları ilave edin, birkaç dakika daha kavurun. Üstüne baklaların üstünü iki parmak kadar geçecek şekilde sıcak su ilave edin, baharatlarını ekleyin. Biraz karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve bu şekilde yaklaşık 50 dakika pişmeye bırakın. Baklalar iyice yumuşadığında yemeğiniz pişmiş demektir. Şimdiden afiyet olsun J

Mayıs ayı sebzeleri: Asma yaprağı, arpacık soğan, bakla, bezelye, taze fasulye, havuç, enginar, kuşkonmaz, semizotu, taze sarımsak, ebegümeci, deniz börülcesi, turp otu, dereotu, nane, roka, maydanoz

Mayıs ayı meyveleri: Çağla, çilek, malta eriği, karadut, yeşil erik

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün