Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü bu yıl, 10 Mayıs - 3 Haziran tarihleri arasında düzenleyeceği 16. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali’ni AKM ve Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşturacak.
Festival, 10 Mayıs akşamı gerçekleşecek açılış konserinde Bulgar Şef Nayden Todorov yönetiminde yabancı konuk solistler sahne alacak.
İlk kez festival kapsamında sahnelenecek ve Nazlı İktu’nun sahneye koyduğu çocuk operası ‘Külkedisi’ ile balenin doğuşundan günümüze kadar gelişiminin sahneye aktarılacağı ‘Bale Dünyası’, Mert Aksu’nun anlatısı ile seyirciyle buluşacak. Adnan Saygun anısına ‘Saygun’a Saygı’ konseri; ölüm, dostluk, sevgi ve düşmanlık gibi insanlığın ortak temaların işleyen ve dünya prömiyeri gerçekleşecek olan ‘Gilgameş’ Operası; Almanya’dan gelen Pera Ensemble’ın İDOB Orkestrasıyla seslendireceği ‘Doğudan Batıya Barok Eserler’ ve ‘Sultans of The Opera’; Sofya Opera ve Balesi’nden ‘Elektra’ Operası; modern dans eseri ‘Deliriyum’ ve son olarak ST. Petersburg Boris Eifman Balesi’nin sahneleyeceği ‘Anna Karenina’ ve ‘Rus Hamlet’, 6. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali kapsamında sanatseverlere unutulmaz anlar yaşatacak.
Mahmut Karatoprak’ın ‘Kır İğdesi’ Decollage Art Space’de
Decollage Art Space, Mahmut Karatoprak’ın 50. kişisel sergisi ‘Kır İğdesi’ ile geçmişten güç bulan kadınların kararlı duruşlarını geleceğe taşıyor. 6 Mayıs - 2 Temmuz tarihleri arasında, Serap Atala küratörlüğünde gerçekleşecek sergi, Karatoprak’ın geçmiş ile gelecek arasında bir sentez ortaya koyan eserlerini izleyiciyle buluşturuyor. Sanatçının doğduğu, ilk gençlik yıllarına kadar yaşadığı Kayseri bağlarının görsel dili olan kır iğdeleri; sanatçının üretimlerinde kendine özgü bir alan açıyor. Görsel hafıza sonucu sanatçının bilinçaltına yerleşen bu şifalı bitki, hem serginin öznesi hem de Karatoprak’ın sanatsal yaratımının önemli sembollerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
‘Uyuyan Güzel’ uyanıyor
Aslı Aydemir ve Melike Kılıç'ın eserlerinin yer aldığı ‘Uyuyan Güzel’ sergisi, kadınların toplumsal roller tarafından nasıl şekillendirildiğini ve bu kalıplardan nasıl kurtulabileceklerini keşfetmek için sanatın dilini kullanıyor. Sergide Aydemir ve Kılıç, seramik ve kâğıdın ifade edici niteliklerini kullanarak, toplumsal baskı altında kadınlara dayatılan kırılgan imgeyi resmediyorlar. Aynı zamanda, aynı malzemeler aracılığıyla, o kırılgan imgenin altında yatan gizli gücü ortaya çıkarıyorlar. Sergi, 29 Nisan - 23 Mayıs tarihleri arasında Gama Galeri'de görülebilir.