Avustralya´nın Melbourne şehrinde bulunan Adass Israel Sinagogu´nda perşembe günü büyük bir yangın çıktı.
Sinagogun Yönetim Kurulu üyesi Benjamin Klein ABC’ye yaptığı açıklamada, çok sayıda kutsal kitabın, Tevrat sayfasının ve mobilyanın yandığını açıkladı.
Klein, "Adass Israel, Yahudi topluluğu için son derecede önemli bir sembol. Birkaç aydır güvenlik devriyeleri ve kameralarla tetikteydik. Ancak dünyanın başka hiçbir bölgesinde olmayan huzurlu bir mahallede böyle bir saldırının gerçekleşmiş olması gerçekten korkutucu bir durum. Adass Israel Avustralya'nın en yoğun sinagoguydu ve günde 20 ila 22 saat açıktı” ifadelerini kullandı.
Tanıkların ifadelerine göre, iki kişi sinagogun camlarını kırarak içeriye benzin döktü ve Molotof kokteylleri atarak binanın yanmasına sebep oldu. O sırada sinagoga bulunan cemaat üyeleri arka çıkıştan kaçtı. Bir kişi ise elinden yaralandı. İki sinagog binasında büyük hasara büyük ölçüde hasar oluştu.
İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog X platformundan yaptığı açıklamada, "Avustralya liderliğini ve dünya genelindeki liderleri, bu aşağılık terör eylemini güçlü bir şekilde kınamaya ve dünya genelinde artan Yahudi karşıtı ırkçılıkla mücadele etmeye çağırıyorum” dedi.
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, kundaklamayı kınayarak bunun bilerek ve yasadışı bir şekilde yapılmış bir saldırı olduğunu ve ülkenin tüm değerleriyle çeliştiğini vurguladı.
Albanese, "Antisemitizme sıfır toleransım var. Avustralya'da bu tür bir düşüncenin kesinlikle yeri yok. Bir ibadet yerinde şiddet, zorbalık ve yıkım görmek kabul edilemez bir durum” dedi.