Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ ve neo-Nazi yükselişte

Pazar gecesi sona eren Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağ büyük güç kazandı. Almanya´da neo-Nazi AfD, ikinci sıraya yerleşirken Fransa erken seçim kararı aldı.

Dünya
10 Haziran 2024 Pazartesi

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkede, 720 sandalyeli Avrupa Parlamentosu için 6-9 Haziran tarihleri arasında seçimler düzenlendi. Yaklaşık 370 milyon seçmenin yüzde 51'i oy kullandı. 

İlk sonuçlara göre merkez sağdaki Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) en büyük grup olarak kalması, merkez soldaki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı’nın (S&D) ise ikinciliği koruması bekleniyor.

Aşırı sağdaki iki grup olan Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler (ECR) ile Kimlik ve Demokrasi’nin (ID) güç kazanacağına inanılıyor.

Seçimlerin sonuçlarının en net ve hızlı biçimde hissedildiği ülke Fransa oldu. Aşırı sağdaki Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik (RN), 2019’daki son seçimlere kıyasla 10 puan yükselişle yüzde 31,5 oy aldı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un liberal kanattaki partisi Rönesans ise yüzde 15’te kaldı. Macron, parlamentoyu feshetme ve erken genel seçime gitme kararı aldı. Fransa, 30 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde seçime gidecek.

Almanya’da da en çok desteği aşırı sağ aldı. Muhafazakar CDU/CSU, 2019 seçimlerine yakın oy alarak yüzde 30 ile birinci parti oldu.

Neo-Nazi AfD partisinin parlamentoda 17 milletvekiliyle temsil edilmesi bekleniyor. Başbakan Olaf Scholz’un partisi SPD ise rekor seviyede düşük oyla yüzde 14’te kaldı ve üçüncü parti oldu.

Almanya'da yaşayan Türklerin öncülüğünde kurulan Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak (DAVA) adlı siyasi oluşum 148 bin 724, Yenilik ve Adalet için İttifak Partisi (BIG) ise 31 bin 141 oy almasına rağmen parlamento için milletvekili çıkaramadı.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği kurumları arasında üyeleri doğrudan halk tarafından seçilen tek organ. AB üyesi ülkelerin vatandaşları, bu seçimlerde oy kullanarak parlamento üyelerini seçer. Seçimler beş yılda bir yapılır. AP’nin üyeleri, ‘milletvekili’ olarak adlandırılır.

Parlamento Genel Kurulu, Fransa’nın Strazburg kentinde toplanır. Parlamentonun siyasi grupları ve komiteleri Brüksel’de toplanır, sekretaryası ise Lüksemburg’da.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün